pomożecie?
Aga: Do Zakopanego w kierunku Szczecina wyrusza pociąg osobowy rozwijający prędkość 54 km/h. Po 2
godzinach i 30 minutach w ślad za pociągiem osobowym wyrusza z Zakopanego pociąg pospieszny,
który rozwija prędkość 72 km/h W jakim czasie pociąg pospieszny dogoni pociąg osobowy i w
jakiej odległości od Szczecina? Oblicz to wiedząc, że odległość między miastami wynosi 700km
14 lis 13:01
dero2005:
skąd dokąd te pociągi jadą bo się trudno zorientować
14 lis 13:10
Aga: wlasnie nie wiem ale do chyba bd że z Zakopanego w kierunku Szczecina
14 lis 13:13
dero2005:
Z Zakopanego wyjeżdża pociąg z prędkością 54kmh i przejężdża drogę S1 w czasie 2,5 h
S1 = 54*2,5 = 135 km
Po tym czasie wyjeżdża pociąg pospieszny z prędkością 72kmh
Od tego momentu obydwa pociągi jadą przez czas t do momentu aż się spotkają
Pociąg drugi przejedzie drogę 72kmh*t
Pociąg pierwszy przejedzie drogę S1 + 54kmh*t
Czyli
72*t = 135 + 54*t → t = 7,5 h
Pociąg drugi przejedzie odległość od Zakopanego 72*7,5 = 540 km
Czyli od Szczecina będdzie to 700−540 = 160 km
14 lis 13:47