Równania wymierne
Bela:

Znajdz x korzystając z twierdzenia talesa.
Te cyferki na rysunku to odpowiednio
1. x
2. 2x + 1
3. 5
4. 6x + 0,5
14 lis 20:41
Kejti: no to cyferkami:
podstaw i licz ;>
14 lis 20:43
14 lis 20:43
Godzio:
Kejt "korzystając z tw. Talesa" u Ciebie jest podobieństwo trójkątów
14 lis 20:43
Kejti: tak? dziwne.. zawsze tak robiłam..
14 lis 20:44
Godzio:
| | 1 | | 2 | |
Właśnie większość tak robi  a w tw. Talesa właśnie chodzi o |
| = |
| |
| | 3 | | 4 | |
14 lis 20:45
Bela: robilem tak i mi wyszla delta z przecinkiem dlatego prosze was o pomoc
14 lis 20:48
Bela: delta wyszla 810,25
14 lis 20:49
Kejti: Robiłaś jak Godzio, czy jak ja?
14 lis 20:49
Godzio:
10x + 5 = 6x
2 + 0,5x
6x
2 − 9,5x − 5 = 0
Δ = 210,25
√Δ = 14,5
x
2 < 0 −− odrzucamy
14 lis 20:50
Godzio: 15x + 5 = 6x
2 + 5,5x
6x
2 − 9,5x − 5 = 0
i z
Kejt i z mojego sposobu wychodzi to samo równanie, więc chyba Ty coś namieszałaś przy
liczeniu delty
14 lis 20:51
Bela: racja dzieki
14 lis 20:57