przesuwanie funkcji + wartosc bezwzgledna
Daroo: Witam. Czy ma ktoś pomysł na narysowanie następujących 2ch funkcji?
1) f(x)=|4−2|x||
2) f(x)=|x2−2x|
Wielkie dzięki
14 lis 22:36
Godzio:
1)
Narysuj wykres funkcji: y = −2|x| → przesuń o 4 jednostki do góry: y = 4 − 2|x| → to co jest
poniżej osi OX odbij do góry: y = |4 − 2|x||
2) Narysuj wykres funkcji: y = x2 − 2x, a następnie to co jest poniżej OX odbij na górę a
otrzymasz szukany wykres
14 lis 22:39
Daroo: To aż takie proste? Dziękuje bardzo

Chyba już naprawdę śpię
14 lis 22:41
Godzio:
14 lis 22:42
Basia:
ad.2
rysujesz g(x)=x2−2x = x(x−2)
parabola, ramiona do góry, miejsca zerowe x1=0 x2=2
i odbijasz symetrycznie tę część która jest pod osią OX względem tejże osi
ad.1
f(x)=|4−2|x|| = |−2|x|+4|
rysujesz g(x) = |x|
rysujesz h(x) = −2*|x|
punkt (0,0) → (0,0)
punkt (1,1) → (1,−2)
punkt (−1,1) → (−1,−2)
itd.
przesuwasz o 4 jednostki do góry
14 lis 22:43
Daroo: Dzięki również Basiu
14 lis 22:44