Tylko sprawdzić
gwiazda: Oblicz średnia arytmetyczna danych liczb,
101 102 103 ,,, 200
i to będzie tak
| | 101+102+103+,,,+200 | |
x= |
| =5,06 |
| | 100 | |

bo nie wiem czy to dobrze zrobiłam ..
14 lis 12:36
Bogdan:
Średnia z liczb większych od 100 jest mniejsza od 100? Zastanowiłaś się gwiazdo
nad sensem tego wyniku?
14 lis 12:44
Bela: kurde ale mylący przykład myslalem na poczatku że wyrazów jest 99
14 lis 12:44
Kejti: źle.
najlepiej to z ciągów policzyć:
a
n=a
1+(n−1)r
200=101+(n−1)1
n=100
teraz liczymy sumę ciągu:
S
n=...
podaj wyniki to powiem czy dobrze
14 lis 12:46
gwiazda: ale to nie ma być zrobione na ciągu tylko na średnią arytmetyczną
ze wzoru
14 lis 12:50
Bela: no ale te średnia która ci wyszła jest na sumę 506

chyba źle pododawałaś
14 lis 12:51
Kejti: w liczniku ma być suma tych wszystkich liczb. jesteś w stanie je wszystkie dodać od tak? nie
lepiej właśnie ze wzoru na sumę ciągu policzyć?

wiem, że chodzi o średnią arytmetyczną i
tak właśnie będzie
14 lis 12:55