matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 108,
107
,
106
,
105
,
104
,
103
,
102
,
101
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
monika:
Oblicz pole i odwód prostokąta, którego długośc jest równa (pięc całych i jedna druga cm), a szerokośc jest o (jedna cała i jedna druga cm) mniejsza od długości. NArysuj ten prostokąt.
0
Adam:
http://matematyka.pisz.pl/forum/22387.html
5
Aśek:
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozwiązać to zadanie ?
2
Ania:
Zapisz w postaci dziesiętnej liczbę x=(
8
5
)
−
1
+2
−
3
[−
2
3
*
3
√
−125
−
11
23
0
]
2
Musze to mieć:
AS+BOGDAN=TIM+ETA
1
kasia:):
dla jakich wartości parametrów a i b wielomian w(x)=x
4
+2x
3
−13x
2
+ax−30 jest podzielny przez wielomian P(x)=x
2
+bx−15?
2
;]:
Wiosną cenę zimoerj kurtki obnizono o 20% i wówczas kosztowała ona 320zł. Oblicz cene kurtki przed obnizką.
7
BASIA ;P .... POMOCY!:
Proszę o pomoc w tym zadaniu ... o co chodzi w nim...? nie rozumiem kompletnie!
0
Emka:
x
f(x)=log
2
1−x
2
Ósemka:
Rzucamy dwukrotnie kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania w sumie co najmniej 8 oczek?
0
Olaa18:
Zad. 1 Dla jakich wartości parametru m równanie |x−2|=2m+1 ma
3
Wydi:
2*5
1
6
−9*5
1
5
Kurcze mam zaniki pamięci że nie mogę sobie poradzić z banalnym
5
1
4
przykładem
jak to dalej rozbić?
0
pow.:
help
Suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 20. Wyznacz
4
Mat:
Rozwiąż nierówności a)log
2
Ix−3I>1
1
Agnieszka:
Rozwiąż równania |x
2
+2x| − |2−x| = |x
2
−x|
0
karolina:
1) ROZŁÓŻ PODANE WYRAŻENIA NA CZYNNIKI: x3−24
0
Mietek:
:::rysunek::: W trapezie ABCD (AB || DC) przekątne AC i BD przecinają się w punkcie P. Wykaż , że pole
1
Darkaa:
narysuj taki wektor d który spełnia równaie
15
joasia57:
Narysuj trójkąt równoboczny i wyznacz jego obraz w symetrii środkowej względem: a) jednego z wierzchołków
1
gustaf999:
f(x) = log
2
(1− log
1
2
( x
2
−5x + 6)) =
0
karolina:
uprość podane wyrażenia: 1) (x+8) / x − (x + 5) / x − 3
0
karolina:
ROZŁÓŻ PODANE WYRAŻENIA NA CZYNNIKI: x3−24
0
karolina:
uprościć podane wyrażenie: 1) (x+8) / x − (x + 5) / x − 3
5
Proszę o sprawdzenie :):
hej
Może mi ktoś to sprawdzić?
1
karolina:
1) (x+8) / x − (x + 5) / x − 3
1
ilka:
no jak to skrócic?
4
worm:
(z+5)
2
=i
2
Dyziek...Pomozcie:
Koszt wynajmu autokaru wynosi 1440zł. Na wycieczke pojechało o 3 uczniów mniej niz planowano co spowodowało wzrost opłaty dla każdego uczestnika 0 2 zł.
0
karolina:
x
3
−24
2
Ulka:
Na przeciwprostokątnej AB trójkąta prostokątnego ABC obrano punkty D i E takie że |AD|=|AC| ORAZ |BE|=|BC|. Wykaz ze kątDCE=45
0
2
Janek:
Definicje znam ale coś sobie z tym nie radze
2
wykaż,że nierówność: 4x
4
−12x
3
+25x
2
−48x+36≥0 jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą
1
goska:
ile jest wszystkich licz dwucyfrowych w których pierwsza cyfra jest nieparzysta
8
kot:
Zakładając ze sinx+cosx=m Oblicz a)sinxcosx
4
Bobson:
Witam kto mi to rozpisze bo nie jestem pewien jak to wykonać:
1
kot:
1 −−−− −−−− <
√
3
+2
4
usia:
pan nowicki spłacil dlug w wysokosci 2040zł w 12 ratach z ktorych kazda byla mniejsza od poprzedniej o 60 zł.Ile wynosila pierwsza rata
prosze o obliczenia
3
kot:
a)sinxcosx b)sin
3
cos
3
x
1
zbadaj monotoniczność funkcji: −x
2
+2x+5 w przedziale (−nieskończoność; 1)
2
Ulka:
jeden z boków prostokąta jest o 2 cm krotszy,a drugi o 2 cm dłuzszy od boku pewnego kwadratu.Który z tych czworokątów ma wieksze pole i o ile?
1
Sonia:
√
11−4
√
7
−
√
29−4
√
7
=
8
euphoriaa:
zaznacz na osi liczbowej rozwiazanie rownania |x−1|=2
10
Mazur:
1
∫(x)=2x
7
+2x
3
−
x
2
−x+2=
2
8
usia:
w urnie mamy 10 kul bialych, 20 czarnych i 30 zielonych.losujemy jedna z nich.jakie jest prawdopodobienstwo wylosowania kuli bialej lub czarnej
1
Anunqa:
W trapezie równoramiennym wysokość wynosi 14, a przekątne przecinają się pod kątem prostym i dzielą w stosunku 2:5. Oblicz pole trapezu.
1
Monika:
Dany jest wielomian −4x
3
+px
2
+x−2 Dla jakiej wartości parametru p:
1
Wojtek:
Proszę o pomoc. Dana jest funkcja określona za pomocą zbioru par uporządkowanych: { (x, 9−x
2
): x∊ N dodatnich i x ≤ 3 }
17
WFD:
Dla jakich wartości parametru m, m ∊ R równanie 49
x
+ (1−2m) * 7
x
+9 = 0 ma dwa różna rozwiązania rzeczywiste ?
1
Agnieszka:
Narysuj wykres funkcji f(x)=x
2
−2x dla x należącego (−nieskończoności do 3) i −x+6 dla x należącego <3, + nieskończoności)
1
Wojtek:
Proszę o pomoc. Dana jest funkcja określona za pomocą zbioru par uporządkowanych: { (x, 9−x
2
): x∊ N dodatnich i x ≤ 3 }
1
Weronika:
a) Oblicz: |−1 i trzy czwarte| , |0,75| , |−(−2,1)| , |−8 i trzy jedenaste| , −|−(−1,6)|. b) która z poniższych liczb jest największa.?
4
Sonia:
√
6−2
√
5
+
√
14−6
√
5
6
AdiEX:
AdiEX: wytlumaczycie jak te zadania zrobic prosze
84
Ewelina:
czy ktoś może pomóc w nierównościach wielomianowych
?
1
marta:
Motocyklista przejechał 3/4 drogi z V=100km/h. Pozostałą część drogi przejechał z V=200km/h. Obliczyć Vśr.
14
Matylda:
Trójkąt o bokach długości |AB|=6, |BC|=5, |AC|=5,5 jest podobny do trójkąta DEF. Wiedząc, że średni bok trójkąta DEF jest równy najmniejszemu dokowi trójkąta ABC, podaj ich skalę
5
Matylda:
:::rysunek::: wiedząc że k||l oblicz długości boków a i b
1
Paula:
:::rysunek::: Wiam
0
AdiEX:
1)iloczyn dwoch liczb naturalnych dodatnich wynosi 6174, a ich najwiekszy wspolny dzielnik rowna sie 21. znajdz te liczby prosze o pomoc
39
bla bla:
Dany jest wielomian W(x)=(x−2)(x−m
3
+2m
2
+3m−8)(x−8). Wyznacz wszystkie m dla których W(x) ma dokładnie 2 różne miejsca zerowe. Wyznacz wszystkie m dla których reszta z dzielenia W(x)
4
WFD:
równanie
14
WFD:
jeszcze jedno zadanie, które mi nie wychodzi.
4
usiaa:
Ile wszystkich liczb czterocyfrowych mozna ułożyc z cyfr 0,2,4,6,8
prosze o dokladne obliczenia
6
Mietek:
Wiedząc, że α jest kątem ostrym i tg α =3, oblicz wartość wyrażenia:
8cosα−7sinα
5cosα+2sinα
. Niewiem jaki wzór zastosować itd....
21
WFD:
Pozdrawiam wszystkich ludzi dobrej woli, którzy byli by tak mili pomóc mi rozwiązać równanie
0
AdiEX:
22
jaska:
oblicz a
4
+ b
4
wiedzac ze: a) ab=1 oraz a
2
+b
2
=3
3
anet:
usuń niewymierność z mianownika :
4
3
√
2
−3
0
AdIEX:
1)iloczyn dwoch liczb naturalnych dodatnich wynosi 6174, a ich najwiekszy wspolny dzielnik rowna sie 21. znajdz te liczby prosze o pomoc
1
Adrian:
iloczyn dwoch liczb naturalnych dodatnich wynosi 6174, a ich najwiekszy wspolny dzielnik rowna sie 21. znajdz te liczby
prosze o pomoc
0
Adrian:
dwie krawcowe obszywaja obrusy. pierwsza robi to w 20 minut a druga w 25 min obie zaczely o 7.00
27
Ania:
Proszę o podpowiedź 2
6
plus:
1.w trojkacie rownoramiennym podstawa ma dlugosc 16a ramie 17 Oblicz odleglosc srodka wysokosci poprowadzonej na podstawe trojkata od ramienia kata
3
ddd:
Na jednym z osiedli mieszkaniowych znajduje się się rabata kwiatowa w kształcie trójkąta prostokątnego którego przyprostokątne różnią się o 7 m. powierzchnia rabaty wynosi 30 m2
2
;):
|x|−2x=5
5
Kola:
Prosze o pomoc w rozwiązaniu. Rozłóż na czynniki pierwsze wielomiany:
3
Krzys:
Proszę o pomoc
3
Musze to mieć:
Czy nierównosci sie rozwiazuje na dwa etapy? 1. 0<x<1 i x<1
2
Sylwia:
2|x|+x=1
3
Beartes:
Podany ciąg jest ciągiem arytmetycznym. Oblicz różnicę tego ciągu i zapisz kolejne dwa jego wyrazy.
6
Wojtek:
Witam Moglby ktos mi pomoc z tym zadaniem?
1
a4:
Wskrzynce jest 57 bułek Świerzych i 10 bułek czerstwych . Jakie jest Prawdowo dobieństwo wylosowania
1
JAYNA:
Jak to zrobić? Podany ciąg jest ciągiem arytmetycznym. Ustal jego różnicę i podaj dwa pierwsze wyrazy tego
1
Pajac:
Pan Jan Kowalski i Arkadiusz Nowak postanowili ulokować swoje oszczędności w dwóch różnych bankach. Pan Kowalski złożył kapitał w banku A, w którym oprocentowanie roczne wynosi 16%, a
8
BlackGirl:
Hej. Pomógłby mi ktoś ? Mam takie zadanie.
1
zosiaaa:
w pewnej liczbie naturalnej podzielnej przez 9 cyfra jednosci jest równa a . Suma pozostalych cyfr jest rowna 36 . Udowodnij ze a=0 lub a=9.
1
DARUNIA=*:
Działka ma kształt kwadratu o boku długości 17,5 m, druga działka ma kształt prostokąta o bokach 15.1 m i 19,9 m. a) Ile siatki potrzeba na ogrodzenie każdej działki b) Pole której
4
Musze to mieć:
A) log
1
2
(log
8
{
x
2
−2x
x−3
}<0 B) log
0,3
log
6
{
x
2
+x
x+4
}<0
1
Paweeeł_:
Pan Jan Kowalski i Arkadiusz Nowak postanowili ulokować swoje oszczędności w dwóch różnych bankach. Pan Kowalski złożył kapitał w banku A, w którym oprocentowanie roczne wynosi 16%, a
1
Jaaaaa:
Punkt M=(2;−5) jest wierzchołkiem kwadratu.Jeden z jego boków zawiera sie w prostej o równaniu x+2y−7=0.Oblicz pole powierzchni tego kwadratu
1
anet:
Oblicz:
1
arek:
Dlaczego 1,44*
2
3
=
12
20
7
Monia:
Oblicz a)
√
3
*(3
√
24
−4
√
6
+5
√
54
=
0
Ptaszek:
Z każdego z trzech graniastosłupów prawidłowych wycieto mniejsze graniastosłupy prawidłowe . Oblicz jakie objetości mają otrzymane bryły
2
a4:
Długość przekątnej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 8 cm. A długość przekątnej podstawy 22cm oblicz objętość i pole powierzchni
66
kot:
Umie ktos angielski?
8
MAREK23:
;
21
Alicja:
:::rysunek::: W trapezie trzy boki mają długość a, czwarty bok ma długość b. Uzasadnij, że przekątne trapezu
3
Mat:
a)log
1
2
(log
8
{
x
2
−2x
x−3
}<0 b)log
0,3
log
6
x
2
+x
x+4
<0
3
Weronika:
zad.1 które z liczb: −2,5 , 0,7 , −1,7 , −0,3 , −
1
3
, −1, −
3
8
są:
2
Jaaaaa:
Oblicz pole trójkąta ABC wiedząc że A=(−6;2), C=(3;2), natomiast współrzędne punktu B są rozwiązaniem układu równań:
1
ddd:
Na jednym z osiedli mieszkaniowych znajduje się się rabata kwiatowa w kształcie trójkąta prostokątnego którego przyprostokątne różnią się o 7 m. powierzchnia rabaty wynosi 30 m2
1
seb:
zapisz podany warunek za pomoca wartosci bewzglednej : a) x nalezy do (−5;5)
5
baku:
Proszę o pomoc Wykaż,że następujące liczby są niewymierne
0
Malpka:
Na ile sposobów mozna polozyc 6 ciastek na 3 talerzach jesli: A)ciastka i talerzyki sa rozroznialne
1
bla bla:
sinx
√
3
cosx
rozwiąż równanie
+
√
3
−1=
dla x∊(0,2π)
cosx
sinx
2
MaxxPaynee:
Zapisz kilka początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego o podanym pierwszym wyrazie i różnicy a
1
=10, r=7
1
Kasia:
Prosze o rozwiazanie (2
10
− 2
7
*7
3
)\(2
7
*7
5
)
0
kooloooroowoo:
Dwóch przedsiębiorców A i B prognozowało obroty swojej firmy na rok 2007. Tablea podaje prognozy oraz rzeczywiste obroty fimry
2
Kasiorek:
Oblicz a
1
i q, wiedząc, że: a
4
= 54
1
anulka:
Bardzo prosze o pomoc w rązwiązaniu tego działania wiem ze wynik ma być 2 ale nie wiem w jaki8
0
Anetaa:):
11
Wiesiu:
|16x
2
−4|<4 jak to prawidłowo obliczyć?
1
Asiulax7:
Zapisz drugi, trzeci i czwarty wyraz ciągu arytmetycznego, w którym: A) a
1
=7, r= −3
3
damian:
Mam problem z wyznacznikiem...
1
Kuba:
Z talii 52 kart losujemy jednoczesnie 13 kart. oblicz prawdopodobienstwo ze wsrod nich: a)beda 2 asy
2
Ania:
Proszę o pomoc, w wypisaniu warunków do zadania
2
dada:
Działka ma kształt kwadratu o boku długości 17,5 m, druga działka ma kształt prostokąta o bokach 15.1 m i 19,9 m.
0
ilka:
ja umiem
5
Znowu ja;D:
Zakrecone zadanie...iii to jak
Do turnieju siatkówki zgłosiły sie reprezentacje wszytskich klas pierwszych pewnego liceum.
1
anet:
Wykaż, ze kwadrat każdej liczby naturalnej jest postaci 3k albo 3k+1, hdy k∊C. Proszę o wytłumaczenie rozwiązania...
1
xxx:
Oblicz granice ciągów 1)
2
Ziuta:
Witam, Mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać to :
0
DAmian:
Punkty B=(0,10) i O=(0,0) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego OAB, w którym kąt OAB = 90
o
. Przyprostokątna OA zawiera się w prostej o równaniu y=
1
2
x. Oblicz współrzędne punktu A i
6
olo Gimnazjum:
(2+4)(y−2)=(6−2)(x+4)
0
Anunqa:
:::rysunek::: W jaki sposób mogę obliczyć kąty w następującym trójkącie?
6
Anunqa:
Bardzo proszę o pomoc w następującym zadaniu:
8
Kuba:
1.Szesciu pasazerow wsiada do tramwaju zlozonego z 3wagonow.Kazdy losowo wybiera wagon. Oblicz prawdopodobienstow ze:
3
storczyk 16:
Różnica pól 2 kwadratów jest równa 17. Oblicz długość boków kwadratów, wiedząc że są one liczbami naturalnymi? Pomóżcie zrobić.
7
czesiu_88:
Ze zbioru liczb 1−11 losujemy 3. Ile jest możliwych wyników jeśli iloczyn wylosowanych liczb jest podzielny przez 10?
1
Mati :
Hej. Kuba świetna sprawa te filmiki na you tube z zadaniami i wyjaśnieniem danych terminów i pojęć matematycznych. Ale mam prośbę czy mógłbyś tworząc te filmiki umieszczać je na czarnym
10
Ania:
Czy może mi ktoś podać wszystkie przypadki w których roznanie nie ma rozwiązań ?
1
dada:
Działka ma kształt kwadratu o boku długości 17,5 m, druga działka ma kształt prostokąta o bokach 15.1 m i 19,9 m. a) Ile siatki potrzeba na ogrodzenie każdej działki b) Pole której
1
basia:
Hej, mam problem z rozpisaniem tego zadanka
Punkty A=(−1,1), C=(5,−1) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz wspołrzędne
4
RAFALEK:
Liczby 2a−3,a,2a+3 , w podanej kolejności, tworzą ciąg geometryczny. Wyznacz "a" .
1
a4:
Rzucamy trzy razy symetryczną monetą oblicz prawdopodobieństwo: a)wyrzucenia kolejno: orła reszki reszki
2
Wiesiu:
a
−
1
+ b
−
1
pytanie o dobry wynik −−−−−−−−−−− =
5
MALWINA:
Bogdanie Bardzo proszę o pomoc
W RÓWNOLEGŁOBOKU O OBWODZIE RÓWNYM 144, WYSOKOŚCI h
1
i h
2
SPEŁNIAJĄ WARUNEK h
1
: h
2
= 3 : 5. OBLICZ DŁUGOŚCI BOKÓW TEGO RÓWNOLEGŁOBOKU.
1
bounce17:
Funkcja g(x)=0,3x
3
jest rosnąca czy malejąca?
1
pitt:
1.oblicz, jaki dochód przyniesie po trzech latach lokata 10000 zł, która jest oprocentowana w stosunku rocznym w wysokości 8%, a odsetki kapitalizowane są co kwartał.
0
Garda:
:::rysunek::: Rysunek ma przedstawiać wykres pewnej funkcji f.
0
maciej:
w prostokątnym układzie współrzędnych narysuj wykres funkci f(x)=x
2
i na jego podstawie podaj zbiór rozwiązań równania x
2
=0.
1
kasia:
1−x
3
−−−−−− < X
1
lol:
Jak obliczyć o ile procent wzrosnie pole trójkąta jeśli jego podstawę i wysokość zwiększymy o 40%. proszę o pomoc!
0
kasia:
1−x
3
kreska ułamkowa < X
4
mat:
Cenę pewnego towaru obniżono najpierw o 30% a nastepnie obniżono o 20%. Zatem cene towaru obnizono o
13
agnieszka:
kredyt na mieszkanie w wysokości 78000zł ma być spłacony w równych ratach miesięcznych przez 15 lat z 12% oprocentowaniem w skali roku w systemie procentu składanego.oblicz wysokość jednej
2
Dawid:
Na Lokatę 4−miesięczną wpłacono 25 tysięcy, oprocentowanie roczne wynosi 6%. Jakie będą odsetki po 2,5 roku lokaty
2
Rovni:
Trzej robotnicy wykopali rów melioracyjny w ciagu n dni. Gdyby kopał tylko pierwszy robotnik, praca zajełaby mu o 7 dni dłużej. Gdyby pracował tylko drugi robotnik, potrzebowałby o 15 dni
6
Paula:
http://matematyka.pisz.pl/forum/rysunek4667.png W jaki sposób uzupełnić tą tabelę, wiedząc, że funkcja f jest liniowa?
1
bla bla:
Trójkąt równoramienny, którego ramie ma długość 6 cm a kąt przy podstawie ma 30 stopni, obraca się dookoła prostej zawierającej ramię trójkąta. Oblicz objetość powstałej w ten sposób
1
Agnieszka:
Rozwiąż równanie graficznie |2x
2
−x|=x−2x
2
3
reezee:
:::rysunek::: Proszę o rozwiązanie tego zadania:
2
Dorota:
Proszę pomóżcie
! a) log
1/2
(2x
2
−x) ≤ log
1/2
(2−x)
5
bla bla:
4
bla bla:
wykaż, że odległość dowolnego punktu paraboli y=x
2
os punktu (0,
1
4
) jest taka sama jak odległość tego punktu od prostej y=−
1
4
1
żaba:
oblicz sumę wyrazów ciągu arytmetycznego a
n
=5n−1, n∊N, mniejszych od 100.
1
żaba:
oblicz sumę wyrazów ciągu arytmetycznego an=5n−1, n∊N, mniejszych od 100.
1
Niki ;):
W równoległoboku o polu równym 120 cm
2
przekątne przecinają się pod kątem 150 stopni. obl. długość krótszej przekątnej jeżeli dłuższa wynosi 10
√
3
8
Wiesiu:
a−b a+b −−−−−−− − −−−−−−− =
2
Mateusz:
Witam. Czy byłby ktoś tak miły i podpowiedział mi jakiś adres strony, gdzie znaleźć mogę wytłumaczone równania rózniczkowe? Poza tym jakieś przykłady do rozwiązania by się przydały. Z
1
beatka:
Pomoże mi ktoś
? Zadania wpisałam wcześniej ,bardzo proszę
1
Błażej:
1)2x
5
+3x
4
−2x−3=0 2)2x
6
−8x
4
−2x
2
+8=0
4
żaba:
wiedząc, że pierwiastkiem wielomianu W(x)=x
3
−ax jest liczba 5, rozwiąż nierówność W(x)<0.
2
bla bla:
:::rysunek::: ∡ASD=∡α
1
L:
notacja wykladnicza 1. (0,81 * 0,0004)
0,5
9
***7.98***:
3. Spośród liczb{1,2,3,...1000} losujemy jednocześnie dwie , które oznaczamy x i y . Ile jest możliwości wylosowania takiej pary liczb , dla
1
żaba:
w Ciągu geometrycznym trzeci wyraz jest równy 0,5, a suma dwóch pierwszych wyrazów wynosi 6. Oblicz iloraz tego ciągu.
1
mloda:
Wyznacz x :
1
żaba:
ustal wspolczynniki trójmianu kwadratowego f(x)=ax
2
+bx+c wiedząc, że jego miejsca zerowe są równe 2 i 3 oraz f(0)=12
2
kretik:
nie wykonując dzielenia oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez F(x): W(x)=x
4
+6x
2
−x−2, F(x)=x+1
5
vipnastka:
Hejka, czy ktoś mógłby mi rozpisać rozwiązanie na to zadanko: Ix−5I ≤ Ix+2I? jest z działu o indukcji geometrycznej wartości bezwzględnej. Wszędzie podają tylko rozwiązania do zadań,
0
reezee:
:::rysunek::: Proszę o rozwiązanie tego zadania:
3
reeeeeeee:
wyznacz sume odwrotnosci pierwiastkow rownania 0,2x
2
−5x−3=0
28
new:
jest ktos dobry z geometrii plaskiej?
1
reeeeeeee:
6n−1
ciag okreslony jest wzorem a
n
=
. Które wyrazy tego ciągu różnią się od liczby 2 o
3n+1
mniej niż 0,1?
0
bla bla:
sinus kąta ostrego równoległoboku jest równy
3
5
, a pole równoległoboku jest równe 24. Jakie powinny być wymiary tego równoległobok aby jego obwód był mniejszy niż 26?
6
anet:
Wykaż , że liczba postaci
n
4
4
+
n
3
2
+
n
2
4
, gdy n∊N, jest kwadratem liczby naturalnej.
8
diana.:
Wyznacz te wartości parametru m (m należy do R), dla których każde z rozwiązań równania mx
2
− (m
2
− 3m + 2) x + 2m − 6 = 0 jest mniejsze od 2.
3
bla bla:
Droga z A do B ma długość 26 km. X przebył tę grogę o 1,5h krócej niż Y, który jechał z prędkością o 39
km
h
mniejszą. Oblicz predkość jazdy X i Y
1
Kuba:
1.mamy 10 ksiazek, wsrod ktorych sa ksiazki A i B. Wkladamy je do 2 pudelek po 5ksiazek do kazdego. Oblicz prawdopodobienstwo ze wymienione ksiazki znajda sie w tym samym pudelku.
2
edk:
Proszę o pomoc, jak zabrać się za te równania: a) z
3
−6iz
2
−12z+8i=0
3
agusia:
Oblicz (
√
√
5
+2
√
6
−
√
3
)
√
2
=
3
Marta:
Wyznacz współczynniki p i q wielomianu w jeśli w(−1)=4 i w(0)=3 . a)w(x)=x
3
+px
2
−4x+q
3
Marta:
Liczby 4 i −5 są pierwiastkami wielomianu : w(x)=x
3
+ax
2
+bx−80
2
Ola:
Jeśli
√
x
2
−6x+9
= 3−x, to liczba x może być równa: a) 8
1
tomek:
wykaz, ze jezeli n jest sumą kwadratow dwoch liczb calkowitych, to liczba 5n rowniez ma tę wlasnosc
1
a4:
Na loterii jest sto losów w tym trzynaście losów wygrywających . Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania
1
kretik:
nie wykonując dzielenia oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez F(x): W(x)=x
4
+6x
2
−x−2, F(x)=x+1
1
Adzik103:
Proszę o szybką odpowiedz, wychodzi mi z logarytmu taki wzór:
13
Katrin:
Bardzo trudne zadanie z którym nie mogę poradzić
:(( Prosze o podpowiedź.
1
a4:
Ile różnych liczb trzycyfrowych można ułożyć z cyfr ( 1 , 2 , 3 , 4 ) ?
1
a4:
Na ile sposobów można utworzyć wyraz LALKA z liter AA,K,LL ? Ile jest wszystkich wyrazów ?
8
bla bla:
8cosα−7sinα
Wiedząc, że α jest kątem ostrym i tgα=3 oblicz
5cosα+2sinα
0
a4:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi podstawy 6 cm krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45 stopni .
0
a4:
Długość przekątnej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 8 cm. A długość przekątnej podstawy 22cm oblicz objętość i pole powierzchni
7
Marycha:
Wykazać,że dla każdej liczby naturalnej n≥4 prawdziwa jest nierówność n!>2
n
3
aga92:
Jak dojść do tego, że tak musimy rozłożyć ten wielomian?
1
MALWINA:
PROSZĘ O POMOC W ZADANIU. W RÓWNOLEGŁOBOKU O OBWODZIE RÓWNYM 144, WYSOKOŚCI h1 i h2 SPEŁNIAJĄ WARUNEK h1 : h2 = 3 : 5. OBLICZ DŁUGOŚCI BOKÓW TEGO RÓWNOLEGŁOBOKU.
4
Wojtek:
Bardzo proszę o pomoc. Okrąg o równaniu x
2
+ y
2
− 2x + 4y − 20 = 0 przekształcono przez symetrię środkową względem punktu S=(3,1). Napisz równanie otrzymanego obrazu. Podaj
archiwum 108,
107
,
106
,
105
,
104
,
103
,
102