funkcja wymierna
Rovni: Trzej robotnicy wykopali rów melioracyjny w ciagu n dni. Gdyby kopał tylko pierwszy robotnik,
praca zajełaby mu o 7 dni dłużej. Gdyby pracował tylko drugi robotnik, potrzebowałby o 15 dni
więcej. Trzeci robotnik, pracując sam, wykopałby rów w czasie trzy razy dłuższym. Ile dni
poswiecili robotnicy na wspólna pracę?
11 paź 11:50
Rovni: prosze o jakąś wskazowke
11 paź 11:51
Andrzej: Oznacz:
x − jaką część pracy wykonuje 1. robotnik dziennie; y, z analogicznie 2. i 3. robotnik.
Mamy więc: nx + ny + nz = 1 (cała praca)
(n+7)x = 1
(n+15)y = 1
3nz = 1
Z powyższych równań wyznacz x, y, z i wstaw do głównego. Wyjdzie ładne równanie wymierne, z
ładnym wynikiem n = 5.
11 paź 12:20