ciągi arytmetyczne
JAYNA: Jak to zrobić?
Podany ciąg jest ciągiem arytmetycznym. Ustal jego różnicę i podaj dwa pierwsze wyrazy tego
ciągu.
a)
a1, a2, 24, 31, 38, ...
b)
a1, a2, −3, −5, −7,...
c)
a1, a2, m=7,m−7, m−21,...
d)a1, a2, x−3/4, x−4/4, x−5/4,...
11 paź 15:56
DanexZ: ciąg arytmetyczny − ciąg liczbowy, w którym każdy wyraz można otrzymać dodając wyraz
bezpośrednio go poprzedzający oraz ustaloną liczbę, zwaną różnicą ciągu.
wiec 31−24= 7 i 39−31=7 czyli różnica wynosi 7
jezeli 24 to a3 to a1=10 i a2=17
b) różnica wynosi 2 wiesz juz co robi
c)różnica wynosi 14 bo m+7−m+7 =14 a także m−7−m+21+14
a1=m+35 a2+m+21
d)różnica wynosi 1/4
a1=x−1/4 a2=x−1/2
11 paź 19:39