Proszę o pomoc i sprawdzenie :)
Alicja:

W trapezie trzy boki mają długość a, czwarty bok ma długość b. Uzasadnij, że przekątne trapezu
są dwusiecznymi kątów przy boku długości b. Czy twierdzenie odwrotne jest prawdziwe?
Wykonałam rysunek z którego wynika:
2α+2β=180
o
α+β=90
o
α=180
o−90
o−β
α=90
o−β
β=90
o−α
α=β
Czy to jest dobrze? Nie potrafie odpowiedziec na drugą część pytania
10 paź 17:54
Alicja: bardzo proszę o pomoc
10 paź 18:10
Bogdan:
Rysunek jest do bani. Górną i dolną podstawę oznaczyłaś a, powinny więc mieć tę samą
długość, jednak u Ciebie dolna podstawa jest dłuższa od górnej.
10 paź 19:04
Alicja:

I co dalej?
10 paź 19:09
Bogdan:
Dalej są nieścisłości na rysunku. Jaki to jest trapez?
10 paź 19:16
Alicja: No trapez ten ma mieć trzy boki długości: a
10 paź 19:20
Bogdan:
Skoro ramiona mają tę samą długość a, to jaki jest to trapez ?
10 paź 19:22
Alicja: równoramienny
10 paź 19:24
Alicja: więc miary kątów przy ramionach są takie same czyli α=β
10 paź 19:24
Bogdan:
No właśnie, a więc kąty przy dolnej podstawie są równe, jeszcze raz narysuj trapez i oznacz
porządnie wszystkie kąty, również kąty na przecięciu przekątnych.
10 paź 19:27
Bogdan:
Jakim trójkątem jest trójkąt zbudowany z przekątnej trapezu, ramienia trapezu
i górnej podstawy trapezu ?
10 paź 19:33
Alicja:

2α+β=180
10 paź 19:35
Bogdan:

Rysunki 1, 2 i 3 wyjaśniają problem.
10 paź 19:48
Bogdan:
Ten trójkąt jest równoramienny, więc kąty przylegle do przekątnej trapezu są równe.
10 paź 19:49
Alicja: A czy twierdzenie odwrotne jest prawdziwe? Nie rozumiem jakie twierdzenie jest odwrotne
10 paź 19:54
Bogdan:
Twierdzenie odwrotne: Jeśli przekątne trapezu są dwusiecznymi kątów przyległych do
podstawy b, to trapez jest równoramienny i długości ramion są równe długości podstawy
różnej od b.
Pomyśl teraz sama, ja teraz będę oglądał mecz w telewizji
10 paź 20:16
Alicja: To to twierdzenie również będzie prawdziwe to widać od razu a trzeba to jakos specjalnie
udowodnic? Milego ogladania xD
10 paź 20:28
Bogdan:
Jeszcze zdążę odpowiedzieć. Tak, trzeba wykazać.
10 paź 20:30
fik-mik:
ja też idę na
10 paź 20:34
Alicja: nie potrafię udowodnic twierdzenia odwrotnego
11 paź 18:19
Bogdan:

Opowiedz sobie historyjkę opisaną na rysunkach 1., 2. i 3.
Ta sama opowieść jest streszczona na rysunku 4.
11 paź 18:27
Alicja: Ok juz to widze dziękuję bardzo
11 paź 18:30