Równoległoboki
MALWINA: Bogdanie Bardzo proszę o pomoc

W RÓWNOLEGŁOBOKU O OBWODZIE RÓWNYM 144, WYSOKOŚCI h
1 i h
2
SPEŁNIAJĄ WARUNEK h
1 : h
2 = 3 : 5. OBLICZ DŁUGOŚCI BOKÓW TEGO RÓWNOLEGŁOBOKU.
11 paź 02:08
Eta:
| | h1 | | 3 | |
2a +2b = 144 => a +b = 72 i |
| = |
|
|
| | h2 | | 5 | |
P= a*h
1 i P= b*h
2 to:
| | h1 | | b | | 3 | |
a*h1 = b*h2 => |
| = |
| = |
|
|
| | h2 | | a | | 5 | |
więc b =
35*a
zatem: a +
35a = 72 ........... dokończ , podaj a i b
11 paź 13:01
MALWINA: a = 45 b = 27 ?
11 paź 13:20
Eta: ok
11 paź 13:25
Eta:
Przepraszam ,że się "wcięłam" ...... bo prośba była do Bogdana
11 paź 13:26
MALWINA: Nic się nie stało

I tak bardzo dziękuje. Czy mogłabym zapytać o jeszcze jedno zadanko?
11 paź 13:29