funkcja kwadratowa, mieksca zerowe itd
Agnieszka: Narysuj wykres funkcji f(x)=x2−2x dla x należącego (−nieskończoności do 3) i −x+6 dla x
należącego <3, + nieskończoności)
a) wyznacz przedziały w których funkcja jest malejąca
b) podaj miejsca zerowe funkcji
c) odczytaj zbiór, w którym funkcja osiąga wartości ujemne
p.s
jeśli ktoś spróbuje zrobić to zadanie to proszę o opisanie po kolei każdego kroku
dziękuje
11 paź 18:13
AROB:

No to krok po kroku:

Do wykonania wykresu funkcji kwadratowej wyznaczyć należy miejsca zerowe i współrzędne
wierzchołka, a dla funkcji liniowej − dwa dowolne punkty do narysowania prostej.
f(x) = x
2 − 2x : miejsca zerowe współrzędne wierzchołka paraboli
x
2 − 2x = 0 y
w = f(x
w) = f(1) = 1 − 2 = −1
x(x − 2) = 0 ⇒ x
1 = 0
x
2 = 2
f(x) = −x + 6 np. (0,6), (6,0)
Na podst. rysunku (czerwonego): (przepraszam za jakość paraboli )
a) funkcja jest malejąca w przedziałach: (−
∞, 1), (3,
∞).
b) miejsca zerowe: x
1 = 0, x
2 = 2, x
3 = 6
c) y < 0 ⇔ x ∊ (0,2) ∪ (6,
∞)
12 paź 00:48
????: jak narysować wykres funkcji1/2x2?
5 wrz 17:24