Indukcja
Marycha: Wykazać,że dla każdej liczby naturalnej n≥4 prawdziwa jest nierówność n!>2n
10 paź 16:47
Bogdan:
1. Sprawdzenie dla n = 4: 4! > 24 ⇒ 24 > 16.
2. Założenie: n = k: k! > 2k.
3. Teza: (k + 1)! > 2k+1
4. Dowód: k ≥ 4 ⇒ k + 1 > 2
Z założenia: k! > 2k / * (k + 1) ⇒ k!*(k + 1) > (k + 1)*2k > 2*2k
(k + 1)! > 2k + 1 c.n.w. (co należało wykazać)
10 paź 17:25
Marycha: a skad sie wzieło 2*2k? nie rozumie tej części ....(k+1)*2k>2*22
10 paź 18:00
Bogdan:
Teza: (k + 1)! > 2k+1, 2k+1 = 2*2k
10 paź 18:04
Marycha: ale jak ma sie (k+1)2k>2*2k skad to mam wiedzieć,przepraszam ze takie pytania zadaje, ale
chce to zrozumieć
10 paź 18:14
Marycha: Dzięki za pomoc
10 paź 18:33
Bogdan:
Jeśli k ≥ 4, to k > 2 i k + 1 > 2
k + 1 > 2 / * 2k ⇒ (k + 1)2k > 2*2k
10 paź 18:47
Marycha: Dziękuję,już wiem o co chodziło
10 paź 19:03