zada
new: jest ktos dobry z geometrii plaskiej?
10 paź 20:35
tim: Napisz zadanie.
10 paź 20:41
new: aaa mam ich dość duzo
10 paź 20:44
new: dokladnie 11
10 paź 20:45
anmario: tak, ja
10 paź 20:50
new: w wycinek kola o promieniu 6 wpisano okrag o promieniu 2.Oblicz pole wycinka kola
10 paź 20:51
fik-mik: Bardzo proszę

Pozdrawiam ........ humorystę wszech czasów
10 paź 20:51
anmario: I wielu innych, rzecz jasna
10 paź 20:52
new: kat wpisany w kolo ma miare 45 stopni i jest oparty na luku dlugosci 3π cmOblicz pole wycinka
kola wyznaczonego przez ten luk
10 paź 20:52
fik-mik:
10 paź 20:54
new: w trojkacie prostokatnym przyprostokatne maja 8 i 6 korzystajac ze wzoru na pole trojkata
oblicz odleglosc wierzcholka kata prostego od przeciwprostokatnej
10 paź 20:55
new: trojkat rownoboczny A'B'c" jest podobny do trojkata ABC w skaali s=3 Pole trojkata ABC jest
rowne 4√3cm2Oblicz dlugosc boku trojkata A'B'C'
10 paź 20:57
anmario: Sorki, przeceniłem swoje możliwości. Może ktoś inny.
10 paź 20:59
new: ehehhe spoko nei gniewam sie
10 paź 21:01
anmario: Dzięki stary. Umieram ze śmiechu, naprawdę
10 paź 21:02
KarolP: przyprostokątne 8 i 6 więc przeciwprostokątna 10
P=0,5*8*6=24
P=0,5*10*h=24⇒h=24/5 czyli szukana odległość
10 paź 21:08
new: dobra sztywniaczku idz sie poucz
10 paź 21:09
anet: kat wpisany w kolo ma miare 45 stopni i jest oparty na luku dlugosci 3π cmOblicz pole wycinka
kola wyznaczonego przez ten luk :
więc środkowy oparty na tym samym łuku ma 90 st
3π = 90st360st * 2π r
3=14*2r
12=2r
r=6 teraz tylko pod wzór podstawić na pole wycinka koła : P = α360st *π r2
10 paź 21:10
10 paź 21:11
KarolP: PΔA'B'C'=s2*PΔABC
odp.a=12
10 paź 21:17
new: eh..
10 paź 21:17
new: dzieki anet i KarolP
10 paź 21:18
anmario: O, już wiem. Jedenaście
10 paź 21:19
new: 4.w trojkacie ostrokatnym ktorego pole jest rowne 27 cm2 dwa boki maja dlugosc 18 i 6 Jaka
miare ma kat zawarty miedzy nimi
10 paź 21:20
anmario:
Jak śmiesz pytać czy jest ktoś kto jest dobry z geometrii płaskiej, co? Kompletny szok dla
mnie. Człowieku. Zajrzyj do książek, nie ma w tym żadnej złośliwości.
10 paź 21:28
KarolP: PΔ=27
0,5ah=27
0,5*6*h=27
h=27/3
sinα=h/18=0,5⇒α=300
10 paź 21:28
new: o co Ci chodzi nei moge zapytac dlaczego? skad mam wiedziec moze sa tu sami co dajaj zadania
do rozwiazania anie pomagaja
10 paź 21:46
new: nei wiem kto w danej chwili jest na forum zeby rozwiazywac a kto zeby dawac zadania
10 paź 21:47
new: dobra mniejsza o to

dzieki Karol
10 paź 21:47