reszta z dzielenia wielomianów
kretik: nie wykonując dzielenia oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez F(x):
W(x)=x4+6x2−x−2, F(x)=x+1
proszę o łopatologiczne wytłumaczenie bo dzisiaj nie myślę już, a muszę to cholerstwo rozwiązać
dzięki
10 paź 20:53
fik-mik:
Już Ci " kretku" pisałam

W( 1) = 1
4 +6*1 +1 −2 = 6
R= 6 −−−−− to reszta z dzielenia
bo:
x
4 +6x
2 −x −2 ) : ( x +1) = x
3 −x
2+5x
2 +7x −8
−x
4 − x
3
−−−−−−−
= −x
3+ 6x
2 −x
+x
3 +x
2
−−−−−−−−−−−−−−
= 7x
2 −x
− 7x
2− 7x
−−−−−−−−−−
= −8x −2
+8x +8
−−−−−−−−−−
+6 = R
zatem nie wykonując dzielenia ............. masz taki sam wynik
R= 6
10 paź 21:04
kretik: ok dzięki, już mi się myślenie łączyło, załapałem
10 paź 22:16
Rahul: Odnośnie odpowiedzi @fik−mik:
Nie W(1), a W(−1).
6 sty 11:02