aa
Ania: Proszę o pomoc, w wypisaniu warunków do zadania
z2 + 4z − 3m = 0, dla jakich wartości parametru m∊R, równanie nie ma rozwiązań ?
tu jest odnośnik do tego co wcześniej zrobiłam z tym zadaniem
https://matematykaszkolna.pl/forum/22212.html
11 paź 15:30
alinka: Równanie nie ma rozwiązania jeśli wyróżnik delta <0.
W tym zadaniu
a=1
b=4
c=−3m
delta = b2−4ac
delta =16+12m
16+12m<0
m<−4/3
Dla parametru m<−4/3 równanie nie ma rozwiązania.
11 paź 15:35
Ania: i tylko dla tego jednego warunku ?
11 paź 16:10