matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 107,
106
,
105
,
104
,
103
,
102
,
101
,
100
, ...,
całe
Zadania
Odp.
0
Kinga:
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)= 3 do potęgi −x. Wykres funkcji g jest symetryczny do wykresu funkcji f względem osi OX. Zatem :
10
N.:
Mam takie polecenie: Dana jest funkcja f(x)=l(1−x)
2
−5l.
0
Kinga:
Wartość wielomianu W(x= x
3
−3x
2
+4x w punkcie a jest równa 12. Wynika stąd, że : a) a= −3
0
bla bla:
:::rysunek::: Ile wynosi mediana liczby samochodów w rodzinie? 3,20,11,20 i 16 to liczba rodzin natomiast 0,
5
Ania:
Proszę o podpowiedź
0
Wojtek:
Bardzo proszę o pomoc. Okrąg o równaniu x2 + y2 − 2x + 4y − 20 = 0 przekształcono przez symetrię środkową względem punktu S=(3,1). Napisz równanie otrzymanego obrazu. Podaj
4
Kuba:
Witam, mam problem z zadaniami z prawdopodobienstwa. Im dalej w las tym wiecej drzew
0
Emil:
Wyznacz extremum i przedzial monotonicznosci funkcji y=6arc ctgx − 6x
8
aneta:
Wykonaj działania 1)
√
3
*(3
√
24
−4
√
6
+5
√
54
)
3
Ana:
Wykonaj działania: a)
√
27
−
√
12
+
√
48
=
3
Marycha:
Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n, liczba n
3
−n jest podzielna przez 6. ∀n∊N ∃a∊N n
3
−n=6a
0
emil:
mam problem z wyliczeniem tego zadanka ,wyznacz pumkt przegiecia funkcji : y=6arc ctgx − 6x
6
piotrek:
oblicz pochodną:
7
Katrin:
Jeszcze jedno zadanko... Wyjaśnijcie mi:((
7
Dosia:
Proszę o pomoc,bądź wyjaśnienie w jaki sposób zacząć rozwiązywać to zadanie ! Proszę ! O ile procent należy zwiększyć promień kuli, aby pole jej powierzchni wzrosło o 44%?
7
andre:
1. x={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20}
3
Iśśka xD :
oblicz potęgi
1
a) (3
)=
2
b) (0,3)
2
=
2
Iśśka xD :
która z podanych liczb jest niewymierna
: a) 2
√
3
=
0
SSS:
Jak mam zapisać równoważność za pomocą dysjunkcji i binegacji
0
Simon:
Jak zrobić to zadanie: zapisanie równoważności za pomocą dysjunkcji i i binegacji.
!
7
Katrin:
:::rysunek:::
Co ja rObię źle
0
zako XD:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest o 2 dłuższa od połowy krawędzi podstawy. Krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni. Oblicz objętość
0
basia:
Punkty A=(−1,1), C=(5,−1) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz wspołrzędne pozostałych wierzchołków.
0
asd:
Z jakiej wysokości h spadło swobodnie ciało, jeŜeli ostatnie 2/3 drogi przebyło w czasie Dt = 2 s. Jaką miało prędkość końcową vk?
1
M-SQL:
Koszt wynajmu autokaru wynosi 1440zł. Na wycieczkę pojechało o 3 uczniów mniej niż planowano, co spowodowało wzrost opłaty dla każdego uczestnika o 2zł
1
Natuś:
W urnie są 4 kule czerwone i 3 zielone. Losujemy bez zwracanie 3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród losowych kul będą 2 czerwone.
2
Wojtek:
1
Dana jest funkcja f(x) =
− 1. Wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x), podaj współrzędne
x+2
punktu przecięcia wykresu z osią OY, naszkicuj wykres i podaj zbiór wartości funkcji f(x).
4
Aśek:
Czy mogła bym prosić ,żeby mi ktoś wysłał adres strony na którą można wrzucić rysunek i wstawić tutaj link do zadania
1
asd:
Obliczyc: (2 − 3i)i − 4(−1 + 2i)2 − i; (3 − 2i)2 + 2i(1 − i)3; −i(2 − i)2 − 3i;
0
MALWINA:
PROSZĘ O POMOC W ZADANIU. W RÓWNOLEGŁOBOKU O OBWODZIE RÓWNYM 144, WYSOKOŚCI h
1
i h
2
SPEŁNIAJĄ WARUNEK h
1
: h
2
= 3 : 5. OBLICZ DŁUGOŚCI BOKÓW TEGO RÓWNOLEGŁOBOKU.
0
Wojtek:
Okrąg o równaniu x
2
+ y
2
− 2x + 4y − 20 = 0 przekształcono przez symetrię środkową względem punktu S=(3,1). Napisz równanie otrzymanego obrazu. Podaj ilustrację graficzną zadania.
0
asd:
Z jakiej wysokości h spadło swobodnie ciało, jeŜeli ostatnie 2/3 drogi przebyło w czasie Dt = 2 s. Jaką
0
asd:
Z jaką prędkością początkową nalezy rzucić ciało pionowo (w górę lub w dół) z wysokości h = 100 m,
0
Danio:
Jaki ma być kąt wycinka, który należy odciąć od danego koła w celu skonstruowania stożka o największej pojemności?
4
basia:
przekątna sześcianu jest nachylona do jego podstawy pod katem α, takim, że
5
Kasik:):
Oblicz: a) Ix+1I = Ix−1I
2
Rafał:
{x;−x
3
+2x
2
+8x<0}
2
Okotolenoko:
Zbadaj , czy istnieje taka wartość współczynnika ,,a" , dla której wielomiany W(x) i [Q(x)]
2
są równe , jeśli Q(x)=x
2
+ax−1 , W(x)=x
4
+2x
3
+x
2
−2x+1
0
***7.95b***:
za zbioru {1, 2, 3 ..., 30} losujemy kolejno ze zwracaniem dwie liczby. oznaczmu je, w kolejności losowania, a i b. Ile jest możliwości wylosowania takiej pary liczb w której:
0
beatka:
Obwód trapezu równoramiennego jest równy 30cm, a odcinek łączący środki przekątnych trapezu ma długość 1,5cm. Wiedząc, że w ten trapez można wpisać okrąg, oblicz:
0
beatka:
W czworokąt ABCD można wpisać okrąg oraz|AB| = 5cm i |CD| = 13cm. Obrazem czworokątna ABCD w podobieństwie o skali jedna czwarta jest czworokąt A1B1C1D1. Oblicz obwód czworokąta A1B1C1D1.
0
beatka:
1. Kąt ostry romu ma miarę 60stopni, a długość promienia okręgu wpisanego w ten rom wynosi 2
√
3
cm. Oblicz:
0
beatka:
1. W równoległoboku ABCD wysokość DE ma 8cm i dzieli bok AB na odcinki dłgości: |AE| = 4,5cm, |EB| = 6cm. Oblicz długości przekątnych tego równoległoboku.
2
Karp:
800x<0
1
Ona_18:
Prawdopodobieństwo, że przy rzucie czterema monetami otrzymamy co najmniej dwa orły, jest równe:
1
ola:
w ostroslupie prawidlowym trojkatnym roznica pomiedzy dlugoscia wysokosci h tego ostroslupa i dlugosci krawedzi podstawy alfa est rowna l. miara
2
ola:
W OSTROSLUPIE PRAWIDLOWYM CZWOROKATNYM abcds O PODSTAWIE abcd pole jednej sciany bocznej jest rowne polu podstawy tego ostrslupa . Oblicz cosinus kata,
1
?:
Moge prosic o pomoc? Mam takie zadanie: ze zbioru Z={1,2,3,4,5,6,7} bedziesz losować jednocześnie trzy liczby. Zapisz symbolicznie zbiór wszystkich wyników tego doświadczenia.
7
MAGIC:
Wyznacz liczbę x wiedząc że log
2
(x−1)=−3
1
magda:
Oblicz wysokosc rombu znajac jego powierzchnie,ktora wynosi 990arow?
6
aga:
Trzy liczby, których suma jest równa 168, tworzą ciąg geometryczny. Liczby te są jednocześnie pierwszym, piątym i dwudziestym pierwszym wyrazem pewnego ciągu arytmetycznego. Wyznacz te
3
reeeeeeee:
wyznacz liczby x, y wiedzac ze x+y=8 oraz to, że liczby x,y,19 w podanej kolejnosci tworza ciag arytmetyczny.
13
reeeeeeeee:
rozwiąż równanie 0,01x+0,0001x+0,000001x+...=
3
11
5
MAGIC:
wskażliczbę której 0,3% jest równe 12 0,36
2
MAGIC:
Liczba I2−
√
7
I jest równa :
√
7
−2
5
Mscislaw:
sin
2
x ≤ cos
2
x x∊[0,π) [ − nawias zamknięty
19
MAGIC:
Ile jest równa liczba 125
−
2
3
5
Tomek :
oblicz miare najwiekszego kata w trojkacie o bokach 3, 5 i 7.
6
MAGIC:
6
liczba
jest równa
√
7
+3
3
√
7
−9
a.
8
b. −3
√
7
+9
0
kasia:
niech a=p+q, b=p−q (nad tym wektory). uzasadnij ze podwojona suma kwadratow dłogosci wektorow p i q (nad tym wektory) jest równa sumie kwadratów długości wektorów a i b (nad tym wektory).
3
MAGIC:
dane są liczby a= 50 , b= 24. Liczba a jest większa od liczby b o p%. Wówczas
3
MAGIC:
(a
−2
)
3
po wykonaniu działań na potęgach
otrzymamy:
a
−5
a) a
−11
b) a
−6
1
ola:
w graniastoslupie prawidlowym trojkatnym pole powierzchni calkowitej jast dwa razy wieksze od suy pol obu podstaw tego graniastoslupa . Onlicz cosinus kata , jaki tworzy przekatna sciany
1
reeeeeeeee:
rozwiąz równanie 1−
x−2
x+1
=
x
4
2
spycho :
wielomian W(x)=x
4
−11x
2
+10 rozłóż na czynniki liniowe.
4
Tomek :
dla jakich wartości parametru k pierwiastki rownania x
2
−3kx+2k
2
=0 spełniają warunek
1
+
1
x
2
=0,75
x
1
4
MAGIC:
1
Tomek :
Rozwiaz graficznie układ równań y=3x−x
2
4
Olkaaa.:
zadanie z arkusza maturalnego ...Drzewo o wysokości 12 m rzuca cień o długości 25 m. Miara kąta, jaki tworzy promień słoneczny z powierzchnią ziemi wynosi około ?
6
Krysia:
wysokosc trojkata jest o 6 cm dłuższa od boku, do którego została poprowadzona. Oblicz długość tego boku, jeśli pole trójkąta wynosi 140cm
2
.
1
iktorn:
Wartość wyrażenia
sin20 cos70 + cos20 sin70 − tg10 tg80
jest równa?
5
Klaudyynkaa:
trojmian kwadratowy y=x
2
−4x+3 rozłoż na czynniki liniowe oraz zapisz go w postaci kanonicznej.
1
MAGIC:
Duduś ale ja jestem już po szkole,to są zadania mojego dziecka,które przypadły mi rozwiązywać. Mam nadzieję,że mogę liczyć na Twoją pomoc i rozwiązania−zapewne masz młodszy i sprawniejszy
2
iktorn:
:::rysunek::: Wierzchołki trójkąta ABC leżą na okręgu o środku O. BD jest średnicą tego okręgu. Jeśli kąt CBD
1
PODSTAWA:
WIADOMO ŻE Ix−2I≤6, wskaż przedział, do którego należą wszystkie liczby x o tej wartości a) (−∞,−4)u(8,+∞) b) <−4,8>
2
Klaudyynkaa:
dwa punkty dziela odcinek o końcach A(17,31) i B(53,58) na trzy równe czesci. znajdz wspolrzedne tych punktow.
6
MAGIC:
ile jest równa liczba 3
20
x 27
10
2
MAGIC:
ILE JEST RÓWNA LICZBA
2
Klaudyynkaa:
dane sa punkty A(1,3) B(3,7). znajdz równanie symetralnej odcinka AB.
4
magda:
rzucono kostką sześcienną do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wypadnie liczba pierwsza?
0
Kasiulka_90:
Mam mały problem z zadankami z wartością bezwzględną. Rozumiem na poziomie podstwowym ale nie bardzo jak juz po prawej i lewej stronie rownania mam wartosc bezwzgl. Moze ktos wyjasnic?
5
k:
Do liczby naturalnej k dopisano na k0oońcu 28 otrzymując liczbę 102 razy wieksza od poczatkowej. Wyznacz liczbe k i sprawdź czy gdy liczbe 28 zastaimy inna dowolną dwucyfrową
2
Daria:
Zad 1
64
wiedząc, że log o podstawie 4 z a = 3 log4 a= 3 oblicz log4
√
a
8
Olkaaa.:
.Kąt α jest ostry i sin α =
3
11
. Wówczas cosα jest równy
2
Rafał:
Wyznacz pochodną funkcji f(x)=
x
x
2
+1
1
Klaudyynkaa:
Witam wszystkich i proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Dana jest prosta y=3x−5 i punkt P=(2;4) . Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punka P. a) równoległej do tej prostej
2
magda:
ile wynosi logarytm: log
2
9+log
2
6
4
;((((((:
Dana jest funkcja f(x) =(m
2
−4 )x − 6. a) Dla jakich wartości m miejscem zerowym funkcji jest liczba 2?
2
Olkaaa.:
Punkty A = (− 9,− 3) i B = (5,5) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC , w którym AB jest przeciwprostokątną. Wyznacz współrzędne wierzchołka C wiedząc, że leży on na osi Ox .
3
aneta:
√
27
−
√
12
+
√
48
2
Tab:
Mogłby mi ktoś to sprawdzić? Bok rombu ma długośc równą 5 a suma jego przekątnych jest równa 14 . Oblicz długość wysokości tego rombu. I wyszło mi 5
2
5
1
ola22:
POMOZE KTOS
7
:)TO TYLKO JA:
nie umiem pomóc córce(1−sza kl.gimnazjum)
suma dwóch liczb naturalnych jest równa 70,a ich największy wspólny dzielnik wynosi 14.Znajdź
5
Ciasto ;(:
Do ciasta na biszkopt potrzeba 12 jajek , 4 szklanki mąki i 3 szklanki cukru. Zamierzamy upiec mniejszy biszkopt z użyciem 5 jajek. Ile musimy zużyć mąki i cukry?
4
Help:
Wyznacz wszystkie liczby całkowite x, dla ktorych wartość wyrażenia
x
4
− 4x
2
+ x +6
x +2
jest liczbą całkowitą.
2
Izka:
Wyraz ogólny ciagu (a
n
) wyraża się wzorem (a
n
)=
√
3
n−10. Wykaż, że jest to ciąg arytmetyczny.
7
ola22:
mam mały problem czy ktos mi pomoże
napisz równanie kierunkowej prostej pezchodzacej przez dwa punkty
0
Niki ;):
W równoległoboku o polu równym 120 cm
2
przekątne przecinają sie pod kątęm 150 stopni . Oblicz długość krótszej przekątnej, jeżeli dłuższa wynosi 10{3}cm >> 10 pierwiastków z 3<<< .
1
kornel1212:
znajdź miejsca zerowe funkcji f jeśli: a) f(x)= 2x
2
+ 3x − 5, b)f(x)=4x
2
+12x + 9, c) f(x)= x
2
+9
2
kajak:
zapisz w postaci ogólnej wzór funkcji kwadratowej f jeśli : a) f(x)=3(x+1)
2
+2, b) f(x)= −2(x−1)(x+3)
2
hekla:
zapisz wzór funkci f w postaci kanonicznej i ( o ile to możliwe) iloczynowej: a) f(x)= 2x
2
+3x −5, b)f(x)= −5x
2
+ 10x −5 , c) f(x)=x
2
− 4x +5
0
agata6745:
wyznacz te wartości współczynnika b dla których funkcja f(x)=x
2
+ bx +1 ma:
1
T.:
:::rysunek::: Jak obliczyć pole kwadratu c ?
3
Ana ;*:
Wyznacz liczbę ,,α''
0
Student 1r:
Mam problem z zadaniem z fizyki ale może znajdzie się ktoś ze ścisłym mózgiem, kto bedzie w stanie mi pomóc...
1
Olaa18:
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt A(−3,2) i nachylona do osi OX pod katem 60
o
oraz oblicz współrzędne punktów przecięcia tej prostej z osiami układu współrzędnych.
0
Kiko:
Porównaj liczby x iy jeśli x=
√
5
4
* 25
−1
/ 125
2
3
i y =
3
√
6
*
3
√
36
/100
0
Ana ;*:
√
3
*(3
√
24
−4
√
6
+5
√
54
=
4
usia2:
Pod jakim kątem Prosta y=
√
3
x−2 jest nachylona do osi OX?
0
Monia:
POMOCY
2
Karo:
Dany jest kwadrat ABCD, którego bok ma długość równą 10 cm. Punkt S jest środkiem boku BC. Punkt P należy do odcinka AS i DP jest prostopadle do AS. Wykonaj rysunek ilustrujący opisana
3
Ona_18:
Punkt P leży wewnątrz prostokąta ABCD. Wykaż, że suma pól trójkątów APD i BPC jest równa sumie pól trójkątów APB i DPC.
0
Noka:
W pudełku sa 4 kule czarne i n kul białych. Z tego pudełka będziemy kolejno losować 2 kule, za każdym razem wkładając wylosowana kulę z powrotem do pudełka. Oblicz ile conajmniej powinno
1
kaśka:
dane sa liczby rzeczywiste a,b, takie, że a<b. Wykaż, ze średnia arytmetyczna tych liczb jest większa od a.
5
Okotolenoko:
f(x)=
√
1−
9
x
Bardzo proszę o pomoc
0
bambaryła:
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoboczny wpisany w okrąg o promieniu R=7cm Wysokość graniastosłupa jest dwa razy większa od długości krawędzi podstawy .
2
new:
w kule o promieniu R wpisano stozek ktorego tworzaca jest widziana ze srodka kuli pod katem o mierze α wyznacz polecalkowite i V stozka
2
new:
w trojkacie rownoramiennym dana jest dlugosc rowna 10 i kat przy wierzcholku α=120 Oblicz obw trojkata
7
new:
spr czy jest tozsamoscia (tg
2
x−sin
x
)*tg
x
=sin
2
0
kaśka:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest o 2 dłuższa od połowy krawędzi podstawy. Krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni. Oblicz objętość
1
Ona_18:
Dana jest prosta l o równaniu y = 3x − 1 oraz punkt A = (6,2). Wyznacz punkt B symetryczny do punktu A względem prostej l.
0
Izka:
Punkty A=(−1,1), C=(5,−1) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz wspołrzędne pozostałych wierzchołków.
3
Ona_18:
Wykaż, że nie istnieje taka liczba rzeczywista x, aby suma tej liczby i jej odwrotności była równa 1.
1
Ona_18:
Rozłóż wielomian na czynniki W(x)= 2x
2
+7x−4
15
Potrzebująca pomocy:
Czy ktoś pomoże mi to rozwiązać? Proszę. 1Oblicz pole ograniczone wykresami funkcji: y=x
2
− 9, y= −x
2
+ 3x
2
Ona_18:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym o stosunku ramienia do podstawy 3 : 2. Tworząca stożka tworzy z jego wysokością kąt α, taki, że:
14
Magda:
Proszę o sprawdzenie tych zadań−są proste,ale nie chce popełnić jakiegoś głupiego błędu
(podaje tylko wyniki) Może ktoś podpowiedzieć czy są dobre?
0
Ona_18:
Tangens kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ostrosłupa prawidłowego
2
czworokątnego jest równy
. Oblicz tangens nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny
3
podstawy tego ostrosłupa.
0
Ona_18:
Wykaż, że liczba a=
√
4
log
2
5 jest liczbą całkowitą. (ten log
2
5 ma być u góry)
4
Rafał:
A={x;x∊R∧:9x
2
−16<0}, B+{x;−x
3
+2x
2
+8x<0} C−dziedzina funkcji f(x)=
√
1−
3
x
Określ zbiory A,B,C , oraz A\B , B∪C , A∩C
3
usiaa:
w ciągu arytmetycznym drugi wyraz wynosi 7, a piąty wyraz 14. ile wynosi róznica tego ciągu? prosze o obliczenia.
4
kasia:):
Suma dł boku trójkąta i wysokości poprowadzonej do tego boku ma być równa 16. Jaką dł powinna mieć ta wysokość, aby pole trójkąta było możliwe największe? jakie jest to największe pole?
7
Ania17:
Jakie jest prawdopodobieństo ze w wyniku rzutu dwiema symetrycznymi kostkami sześciennymi otrzymamy w sumie co najwyżej 10 oczek ? Bardzo proszę o pomoc
1
lofuś:
W ostrosłupie prawidłowym czworokąnym ściana boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt alfa=45
o
. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa wiedząc , że krawędź
5
usiaa:
1
1
1
1
Zpodaj przedzial zbioru rozwiązan nierownści:
{x}−
{x}<
{x}−
2
3
4
6
10
abecadło:
Potrzebuje pomocy, nie wiem jak to ruszyć
Wyznacz dziedzinę następujących funkcji:
1
usiaa:
Liczby 4,x,9 sa kolejnymi wyrazami rosnącego ciagu geometrycznego.Ile wynosi liczba x?
1
usiaa:
Przekątna czworokąta ma dł 12 cm i dzieli go na dwa trójkąty, z ktorych jeden ma obwód 29 cm a drugi 26 cm. Ile wynosi obwód czworokąta
13
damian:
Czy mógłby mi ktoś pomóc przy macierzy?
10
Beata:
Znowu proszę o pomoc
Same problemy mam z tą matematyką
1
Potrzebuje pomocy :(:
2
2
x
+10
x
>6
x
+15
x
prosze o pomoc
3
Dariushka:
BARDZO PROSZE O POMOC, TO PILNE:
3
oLa:
Witam mam problem z takim zadanie nie mam pojęcia jak to zrobić
Rozwiąż równanie x
3
+4x
2
−2x−8=0
5
Proszę o pomoc:
moze ktos mi podpowiedziec jak sie rozwiazuje np takie zadanie 125
−
2
3
12
Paula:
(2
√
3
+6) *
√
3
moze mi ktos to policzyc
2
2
√
3
+6
i czy da sie jeszcze to jakos uproscic
2
1
kama:
pewna liczba która kończy się cyfrą 2 ma tę własność że jezeli przestawimy ostatnią jej cyfrę na pierwszą pozycję to otrzymamy liczbę dwukrotnie większą znajdź liczbę o tej wartości.
1
mika:
Rozwiąż równanie : x
3
−5x−4=0
1
piotrek:
jak wyprowadzic wzor na pochodna z lnx ? jakos nie mogę dojsc do
1
x
0
kamil:
Dla jakich m∊(3;5) zbiór { (x,y): x
2
+ y
2
< m i xy≥2} jest pusty? Proszę o pomoc
1
funkcjee kasia
: Suma dł boku trójkąta i wysokości poprowadzonej do tego boku ma być równa 16. Jaką dł
3
Iwona:
Kąt α jest ostry i tgα =
√
2
Wówczas: α<30
0
6
NAtalija :*:
Pierwszy przykład: I
3
4
x−4I≥0
2
kamil:
Zadanka Pomocy
2
KASIA:
dla jakich m dzielnikiem wielomianu w(x) = 2x
4
− 5x
3
− 10x
2
+ mx −4 jest trójmian p(x) = 2x
2
+ x +1 ?
3
Sandra:):
Jest 100 osób którzy się witają. Ile jest uścisków dłoni
?
23
POMOCY !:
proszę o pomoc w tym przykładzie : 1) oblicz:
4
Kuba:
witam, mam problem z zadaniem z prawdopodobienstwa
27
Goska :
Oblicz objetosc stozka powstalego w wyniku obrotu: trojkata rownobocznego o boku 4 cm wokol wysokosci
4
Olkaaa.:
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych i przez środek okręgu o równaniu x2 + y2 − 2x + 4y − 5 = 0 Może mi ktoś pomóc? od czego powinnam zaczać? od
1
Gabii :):
Cześć. Właśnie wróciłam ze szkoły i mam takie zadanka do domu mógłby mi ktoś pomóc z nimi. Byłabym wdzięczna.
0
Ania:
problem z granica:(:( prosze o pomoc
2 −
√
x
lim =
3 −
√
2x+1
x→4
3
Koczer:
Witam
7
Monia:
Wyłącz czynnik przed pierwiastek:
1
Władzioo:
Tworząca stożka ma długość l jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem L. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej stożka.
9
Ania18:
Mam problem z zadaniem domowym nic mi nie chce wyjść
Proszę o pomoc
2
Izulkaa ... Błagam o pomoc !:
POMOCY ! proszę o pomoc w tym przykładzie :
4
Ana:
Oblicz pole prostokąta o wymiarach
5
Beata:
Mam malutki a w zasadzie olbrzymi problem z tymi zadaniami
Prosiłabym o pomoc
1
Paula:
W trójkącie prostokątnym ACB,gdzie kąt przy wierzchołku A ma miarę 60stopni,poprowadzono dwusieczną kąta prostego,która podzieliła przeciwprostokątną AB na odcinki o długościach
4
Fajny:
W pewnej liczbie dwucyfrowej suma cyfr dziesiątek i połowy cyfry jedności wynosi 6. Wyznacz tę liczbę, jeżeli wiadomo, że suma tej liczby i liczby o przestawionych cyfr jest równa 110.
4
Fajny:
Stosunek cyfr jedności do cyfr dziesiątek w pewnej liczbie dwucyfrowej jest równa 3:1. Wyznacz tę liczbę, jeśli wiadomo, że różnica liczby i przestawionych cyfrach i podwojonej początkowej
1
Adamxs:
Problem z takim zadaniem mam: Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 12 i 16 obraca się wokół przeciwprostokątnej.Oblicz
2
Magda podjęła pracę wakacyjną w drogerii.Zaproponowano jej stawkę dzienną w wys 15zł plus 1zł 20gr za każdy sprzedany kosmetyk, niezależnie od jego wartości. Magda pracowała w sklepie
3
malinaa18:
mógłby ktoś mi napisać mi pare zadanek z prawdopodobieństwa wiem są na internecie ale trochę ich już robiłam a i tak chyba tego nie czaje do konca
3
NIKA:
Zamień ułamki okresowe na zwykłe: a) 0,(5)
4
Monia:
Oblicz pole prostokąta o wymiarach
2
Monia:
W trójkącie prostokątnym długości przyprostokątnych są równe √10 cm i √14,4 cm. Oblicz pole tego trójkąta.
3
Ona_18:
Odcinek AB jest wysokościà trójkąta równobocznego. Oblicz długość boku trójkąta, jeśli wiadomo,że:
16
new:
ile jest liczb a)trzycyfrowych
5
Pati :
Pomocy : skonstruuj na osi
√
2
3
Ona_18:
Rozwiąż równanie
x+6
x−2
=
2x+4
x−2
0
Martuśś:
Proszę o pomoc
Będę wdzięczna W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o wysokości h=5cm ściany boczne są nachylone do
2
Lookas:
Na wycieczkę pojechało 21 osób o średniej wieku 23 lata. Średnia ta wzrośnie do 24 lat, jeśli doliczy się wiek przewodnika. Ile lat ma przewodnik?
1
Pomocy:
Rozłóż wielomian na czynniki. a) x
5
+10x
4
+x
3
+10x
2
3
Anka:
1.
√
5
: (
√
3
1
5
−
√
125
+ 4
√
5
) = 2.
2
2+
√
3
:
3
√
3
−1
p3
+1} +
2
√
3
+5
13
=
1
Ania:
3
√
343
,
3
√
2,744
7
ella :
| 4 −
√
7
| − | 1 − 3
√
7
| =
8
Logarytmy:
Proszę pomóżcie... Jak najprosciej rozwiazac takie zadanie
: Wiedząc, że:
1
Magolek:
Wiadomo, że a= 3 log
8
4, zatem a jest równe
0
Paula:
Prosze o pomoc
W trójkącie prostokątnym ABC kąt przy wierzchołku C jest prosty,a kąt przy wierzchołku A ma miarę 30stopni.Na przyprostokątnej AC wybrano taki punkt D,że trójkąt BCD
4
patryk:
Dla jakich wartosci parametru m wielomian w(x)=(m−2)x
4
+(4m−6)X
2
+5m−6 ma 2 pierwiastki?
7
Puti:
4x−3y=7
7
pigi:
dany jest trapez którym podstawy mają długość 4 cm i 10 cm oraz ramiona tworzą z dłuższą podstawą kąty o miarach 30 stopni i 45stopni.Oblicz wysokość tego trapezu
12
Bartek:
Dane są równania dwóch środkowych trójkąta ABC: 4x+5y=0 i x−3y=0 oraz wierzchołek A(2;−5). Znajdz równania prostych zawierających boki tego trójkąta oraz współrzędne
7
nick:
Oblicz promień i objętość kuli wpisanej w sześcian, jeżeli długość przekątnej sześcianu jest równa 6 cm
1
nick:
Oblicz pole powierzchni i objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy długości 4 cm
1
Ona_18:
Wartość wyrażenia W (−3)
3
* (
√
3
do potęgi −4) pomnożono przez 2. Wartość tego wyrażenia to :
1
Ona_18:
Suma dwóch liczb niewymiernych :
1
Ona_18:
Funkcja określona wzorem f(x)= x+2 dla x≤0 , 1 dla x=1 , 0 dla x=2 jest :
5
aga:
proszę o pomoc: metalową kulę o promieniu R=3 przetopiono na stożek. Tworząca stożka jest nachylona do
archiwum 107,
106
,
105
,
104
,
103
,
102
,
101