Kilka problemowych zadanek
Beata: Mam malutki a w zasadzie olbrzymi problem z tymi zadaniami

Prosiłabym o pomoc

zad1
Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o bokach a, b. Krawędź o długości b tworzy z
przekątną ściany bocznej kąt o mierze L. Oblicz objętość prostopadłościanu.
zad2
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość a. Krawędź boczna tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt o mierze L. Oblicz V i Pc tego ostrosłupa.
zad3
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o wysokości h=5cm ściany boczne są nachylone do
płaszczyzny podstawy pod kątem L. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa.
8 paź 15:33
Dorota:

ad1) mając kąt i długość boku przy kącie ( przekątna dzieli bok na dwa trójkąty prostokątne),
można policzyć h czyli wysokość tego prostopadłościanu
tgL=
hb
a wtedy objetość V=(a
2+b
2)*h
8 paź 16:31
Dorota:
8 paź 16:37
Dorota: ale mi się pospieszyło:(
rysunek prawie zrobiony − nie zdążyłam zaznaczyć kąta L. Dasz sobie radę Beato dalej?
8 paź 16:38
Beata: aha tak teraz już wiem jak zrobić to zadanko

Dzięki wielkie
8 paź 16:41
Dorota: trzecie zadanie też zrobisz? jak nie to daj znać, zrobię rysunek.
8 paź 20:05