jak wyliczyc wartosc bezwzgledna?
Kasik:): Oblicz:
a) Ix+1I = Ix−1I
b) Ix+1I + 2Ix−1I = 5
c) I1−2xI + I2x−6I = x
niech ktos pomoze bo nie rozumiem tego w ogle
10 paź 09:15
***7.98***: a) Ix+1I − Ix−1I = 0
rozwiąż równanie z dwoma modułami
1) rys
2) rozwiązać równanie w trzech przedziałach:
x∊(−∞,−1)
−x−1=−x+1
sprzeczne czyli x∊ zb. pusty
x∊<−1,1)
x+1+x−1=0
2x=0
x=0
x∊<1,∞)
x+1 − x+1 = 0
2=0
sprzeczne zb pusty
odp: x=0
zgadza sie? reszta analogicznie
10 paź 10:21
Kasik:): dalej nie rozumiem...
Skad sie wzielo to:
−x−1=−x+1
10 paź 10:47
Kasik:): i jak jest taki przedzial
x∊<−1,1)
to dlaczego jest znak + skoro wczesniej byl − a nawet jak omijamy nawias to znak zmienia sie na
przeciwny czyli wg mnie tez powinien byc minus a wyszlo:
x+1+x−1=0
10 paź 10:49
tim: Może inaczej ja spróbuję.
Przedział I.
x + 1 ≥ 0 x − 1 ≥ 0 x ∊ <1, +∞)
x + 1 = x − 1
1 = −1
Sprzeczne.
Przedział II. x ∊ <−1, 1)
x + 1 ≥ 0 x − 1 < 0
x + 1 = −x + 1
2x = 0
x = 0
Przedział III.
x + 1 < 0 x − 1 < 0 x ∊ (−∞, −1)
− x − 1 = − x + 1
−1 = 1
Sprzeczny.
Odp. x = 0
10 paź 11:02
Kasik:): ok dzieki juz rozumiem

dziekuje za pomoc
10 paź 11:07