napisz równanie
ola22: mam mały problem czy ktos mi pomoże


napisz równanie kierunkowej prostej pezchodzacej przez
dwa punkty
K=(−2,4) L=(5,−3)
9 paź 17:52
:)TO TYLKO JA: K=(−2,4)⇒ x=−2,y=4
podstawiasz do wzoru:y=ax+b ⇒4=−2a+b
L=(5,−3)⇒ x=5,y=−3
podstawiasz do wzoru:y=ax+b ⇒−3=5a+b
rozwiąż układ równań:
4=−2a+b
−3=5a+b
9 paź 18:01
ola22: I TEN UKŁAD MUSZE ROZWIAZAC
9 paź 18:04
:)TO TYLKO JA: no,umiesz?
9 paź 18:04
Katrin: 
pomnóż to na dole przez −1 i praktycznie gotowe
9 paź 18:07
:)TO TYLKO JA: tak
9 paź 18:09
:)TO TYLKO JA: powinno Ci wyjść y=−x+2
9 paź 18:11
Katrin: a=−1 b=2
9 paź 18:12