Równoległobok
beatka: 1. W równoległoboku ABCD wysokość DE ma 8cm i dzieli bok AB na odcinki dłgości: |AE| = 4,5cm,
|EB| = 6cm. Oblicz długości przekątnych tego równoległoboku.
2. W równoległoboku ABCD kąt przecięcia przekątnych AC i BD ma miarę 60 stopni. Na dłuższej
przekątnej AC zaznaczono punkt E w taki sposób, że odcinek DE jest prostopadły do przekątnej
AC, Wiedząc, że |DE|= √3 oraz |∡ADE| = 45 stopni, oblicz długość przekątnych
równoległoboku.
10 paź 08:46
lila:

z=4,5 8
2+6
=y
2 w=4.5*2+6=15
c=6 64+36=y
2 y
2=15
2+8
2
h=8 y=
√100 y=
√289
w=2*z+c y=10 y=17
18 wrz 17:08