Róznica ciągu
usiaa: w ciągu arytmetycznym drugi wyraz wynosi 7, a piąty wyraz 14. ile wynosi róznica tego ciągu?
prosze o obliczenia.
9 paź 12:10
Dorota: rozpisz to sobie tak jak zadanie z ciągu geometrycznego − przejrzyj też dział "ciągi"
9 paź 12:13
Dorota: a2=7
a3=a2+q
a4=(a2+q)+q ⇒
a5=a2+3q
14=7+3q
9 paź 13:20
Bogdan:
Zazwyczaj literką q oznacza się stały iloraz ciągu geometrycznego, w ciągu arytmetycznym
stałą różnicę między kolejnymi wyrazami ciągu oznacza się literką r, można stosować
dowolne literki, przedtem jednak trzeba wyjaśnić ich znaczenie.
9 paź 13:32