matematykaszkolna.pl
Ostrosłup trójkątny Beata: Znowu proszę o pomoc Same problemy mam z tą matematyką W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o wysokości h=5cm ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem L. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa.
8 paź 20:20
Dorota: Beatko przecież tak świetnie Ci poszło ostatnio
8 paź 20:21
Beata: Tak dzięki Tobie rozwiązałam te 2 zadanka emotka Dziękuję ale widziasz ja jestem humanistką a nie matematyczką chociaż matura mnie też dotyczy, niestetyemotka
8 paź 20:23
Dorota: ok to rysujemy dalejemotka bez paniki,
8 paź 20:27
Dorota: ostrosłup prawidłowy trójkątny ma w podstawie trójkąt równoboczny, a boki to trójkąty równoramienne. wzór na wysokość w trójkącie równobocznym h=a32 a pole P=a2 34 znamy h − można policzyć a czyli bok podstawy.
8 paź 20:41
Dorota: STOP POMYŁKA −nie doczytałam,że h to wysokość ostrosłupa a nie postawy poprawiam się.
8 paź 20:42
Dorota: rysunek
8 paź 20:47
Dorota: rysuneknie wiem czy widać co to jest − przekrój ostrosłupa, wysokości w podstawie ( trójkącie równobocznym) dzielą się w proporcji 2:1 znamy L, znamy h=5 czyli mozna policzyć x (tangens)
8 paź 20:52
Dorota: rysunekteraz przejdźmy do następnego "rysunku" czyli do podstawy. Oznaczenia pozostawiam te same aby to było czytelne. Każdy kąt w tym trójkącie ma 60 st, i każdy bok jest taki sam , a wysokość dzieli go na pół. znamy x b − wysokość podstawy b=x+y
 a 
można policzyć a − korzystając z tg60=(x+y)/

2 
dodatkowo z pitagorasa a2=a24+b2 no to już mamy pole podstawy a dzięki temu mozna policzyć objętość,
8 paź 21:03
Beata: Ale właśnie L nie mam podanej więc jak mam obliczyć z niej jaką kolwiek funkcję trygonometryczną?
9 paź 07:06
Dorota: w zadaniu podałaś,że mamy L − przynajmniej tak to zrozumiałam.... musi to byc podane bo z wysokoscią 5 cm to można masę ostrosłupów narysowć
9 paź 11:09