Ostrosłup trójkątny
Beata:
Znowu proszę o pomoc

Same problemy mam z tą matematyką

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o wysokości h=5cm ściany boczne są nachylone do
płaszczyzny podstawy pod kątem L. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa.
8 paź 20:20
Dorota: Beatko przecież tak świetnie Ci poszło ostatnio
8 paź 20:21
Beata: Tak dzięki Tobie rozwiązałam te 2 zadanka

Dziękuję ale widziasz ja jestem humanistką a nie
matematyczką chociaż matura mnie też dotyczy, niestety
8 paź 20:23
Dorota: ok to rysujemy dalej

bez paniki,
8 paź 20:27
Dorota: ostrosłup prawidłowy trójkątny ma w podstawie trójkąt równoboczny, a boki to trójkąty
równoramienne.
wzór na wysokość w trójkącie równobocznym
h=a√32
a pole P=a2 √34
znamy h − można policzyć a czyli bok podstawy.
8 paź 20:41
Dorota: STOP POMYŁKA −nie doczytałam,że h to wysokość ostrosłupa a nie postawy
poprawiam się.
8 paź 20:42
Dorota:
8 paź 20:47
Dorota:

nie wiem czy widać co to jest − przekrój ostrosłupa, wysokości w podstawie ( trójkącie
równobocznym) dzielą się w proporcji 2:1
znamy L, znamy h=5 czyli mozna policzyć x (tangens)
8 paź 20:52
Dorota:

teraz przejdźmy do następnego "rysunku" czyli do podstawy. Oznaczenia pozostawiam te same aby
to było czytelne.
Każdy kąt w tym trójkącie ma 60 st, i każdy bok jest taki sam , a wysokość dzieli go na pół.
znamy x
b − wysokość podstawy
b=x+y
| | a | |
można policzyć a − korzystając z tg60=(x+y)/ |
| |
| | 2 | |
dodatkowo z pitagorasa
a
2=
a24+b
2
no to już mamy pole podstawy a dzięki temu mozna policzyć objętość,
8 paź 21:03
Beata: Ale właśnie L nie mam podanej więc jak mam obliczyć z niej jaką kolwiek funkcję
trygonometryczną?
9 paź 07:06
Dorota: w zadaniu podałaś,że mamy L − przynajmniej tak to zrozumiałam.... musi to byc podane bo z
wysokoscią 5 cm to można masę ostrosłupów narysowć
9 paź 11:09