Zadanie
POMOCY !: proszę o pomoc w tym przykładzie :
1) oblicz:
a) √144+ 3√72+144
[ ta 2 część nie wiem jak ma być ]
oraz w tym zadaniu:
2) Doprowadź do najprostszej postaci
a) 3√12+3√50−5√32+2√75
b) 2√175−3√98+3√18−2√112
c) 25√125−23√243−13√45+12√48
d) 3√432+3√121+2 3√54
8 paź 16:08
q: √144 + √72 + 144 = √12 * 12 + √2*2*2*3*3*3 = 12 + 6√6 = 6(2 + √6)
8 paź 17:19
natom:
8 paź 18:59
natom: W graniastosłupie prawidłowym krawędź podstawy ma długość 5√2 cm. a przekątna graniastosłupa
jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz objętość graniastosłupa
8 paź 19:05
Ryuuk:
q tam jest bodajże 3√72 + 144 czyli wynik to będzie √144 + 3√72 + 144 = 12 + 3√216 =
12 + 6 = 18
8 paź 19:26
Ryuuk:
drugie zadanie:
a) 3√12 + 3√50 − 5√32 + 2√75 = 3 * 2√3 + 3 * 5√2 − 5 * 4√2 + 2 * 5√3 =
6√3 + 10√2 − 20√2 + 10√3 = 16√3 − 10√2
b,c,d analogicznie
8 paź 19:30
Izulkaa ... Błagam o pomoc !: dzięki

a tam w a powinno być : 16
√3 − 5
√2
8 paź 19:40
Ryuuk:
Izulkaa ... Błagam o pomoc ! racja

zapomniałem pomnożyć

Izulkaa ... Błagam o pomoc ! ma
rację powinno być 16
√3 − 5
√2
8 paź 19:43
Izulkaa ... Błagam o pomoc !: no

a jak rozdzielić
√112 ?
8 paź 19:46
Izulkaa ... Błagam o pomoc !: ile to będzie
√112 ,
√243 ,
√48,
√54 ,
3√432 
proszę o pomoc !
8 paź 19:55
Ryuuk:
122|2 \ 432|2 \
64|2 / 216|2 −
32|2 \ czyli, 2*2*2√2 =8√2 108|2 / czyli, 2*33√2 =
63√2
16|2 / 54|2
8|2 \ 27|3 \
4|2 / 9|3 −
2|2 3|3 /
1| 1|
Jeżeli masz pierwiastek kwadratowy to łączysz w pary po 2
Jeżeli masz pierwiastek sześcienny to łączysz w pary po 3
rozumiesz?
8 paź 20:32
Ryuuk: trochę mi się poprzesuwało
8 paź 20:32
Ryuuk: każdy wyraz dzielisz przez najmniejszy dzielnik, aż do momentu gdy ostatni wyraz będziesz
musiała podzielić przez samego siebie. Później łączysz w pary zależnie od cyfry przy
pierwiastku (brak cyfry to 2, a nie 1

)
podałbym Ci stronę ale to by była kryptoreklama
8 paź 20:35
Izulkaa ... Błagam o pomoc !: kurczę zrobiłam z 2 a i b ale c i d nie wychodzi mi ...może ktoś pomóc.? proszę ! ; (
8 paź 20:50
Ryuuk: Napisz ile Ci wyszło w c i d
8 paź 20:58
Ryuuk: | | 2 | | 2 | | 2 | |
w c nie bardzo wiem czy na początku jest |
| czy |
| . Bardziej pasuje |
| |
| | 3 | | 5 | | 5 | |
8 paź 21:00
Izulkaa ... Błagam o pomoc !: tak są 25
w c wychodzi mi źle ...bo wychodzi mi 2√5 − 8√3 .... a powinno : √5 − 4√3 ... ? ? ; /
pomóż
8 paź 21:06
Izulkaa ... Błagam o pomoc !: 2/5 ; D
8 paź 21:07
Ryuuk: no wiem że tyle powinno

a w d bodajże 33 + 12
3√2
8 paź 21:15
Ryuuk: zrobię Ci te zadania, ale musisz sama w domu poćwiczyć wyłączanie przed pierwiastek. Poszukaj w
internecie
8 paź 21:16
Ryuuk: | | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | |
c) |
| √125 − |
| √243 − |
| √45 + |
| √48 = |
| | 5 | | 3 | | 3 | | 2 | |
| | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | |
|
| √5*5*5 − |
| √3*3*3*3*3 − |
| √3*3*5 + |
| √2*2*2*2*3 = |
| | 5 | | 3 | | 3 | | 2 | |
| | 2 | | 2 | | 1 | | 1 | |
|
| * 5√5 − |
| * 9√3 − |
| * 3√5 + |
| * 4√3 = |
| | 5 | | 3 | | 3 | | 2 | |
2
√5 − 6
√3 −
√5 + 2
√3 =
√5 − 4
√3
8 paź 21:21
Ryuuk: d) 3√432 + 3√121 + 23√54 = 3√2*2*2*2*3*3*3 + √11*11 + 23√2*3*3*3 =
63√2 + 33 + 63√2 = 33 + 123√2
8 paź 21:23
Ryuuk: sprawdź czy zgadza się z odpowiedziami
8 paź 21:23
Izulkaa ... Błagam o pomoc !: tak

dziękuje BARDZO
8 paź 21:46