Funkcje i ich własności
N.: Mam takie polecenie:
Dana jest funkcja f(x)=l(1−x)2−5l.
Mam obliczyć x, jeśli wiadomo, że f(x)=4.
I nauczycielka przed dzwonkiem podała nam coś takiego do tego zadania:
l(1−x)2−5l=4 lub
l(1−x)2−5l=−4 .
Co z tym zrobić?
10 paź 16:03
Bogdan:
Źle przepisałeś z tablicy.
|(1 − x)2 − 5| = 4 ⇒ (1 − x)2 − 5 = −4 lub (1 − x)2 − 5 = 4
(1 − x)2 − 1 = 0 lub (1 − x)2 − 9 = 0
Zastosuj wzór skróconego mnożenia a2 − b2 = (a − b)(a + b) i wyznacz wartość x.
(uwaga − Δ nie trzeba obliczać)
10 paź 16:11
N.: x=6.
10 paź 16:42
Bogdan:
Źle, f(6) = |(1 − 6)2 − 5| = |25 − 5| = 20 ≠ 4
Rozwiąż po prostu równania:
(1 − x)2 − 1 = 0 lub (1 − x)2 − 9 = 0.
10 paź 17:12
N.: To co wtedy zrobiłam zle?
(1−x)2−9=0
(1−x−3)(1−x+3)=0
(−x−2)(−x+4)=0
x2−4x+2x−8=0
x2−2x−8=0 <−− z tego obl.deltę, √Δ=6, bo Δ=36.
a=1, b=−2, c=−8
10 paź 17:30
Bogdan:
Mówiłem, że nie liczymy Δ
10 paź 17:31
N.: Wiem, ale ja tego inaczej nie obliczę.

Nie wiem jak ten x wyznaczyć z tego.
10 paź 17:34
Bogdan:
(1 − x)2 − 1 = 0 lub (1 − x)2 − 9 = 0.
(x − 1)2 − 1 = 0 lub (x − 1)2 − 9 = 0.
(x − 1 + 1)(x − 1 +−− 1) = 0 lub (x − 1 + 3)(x − 1 − 3) = 0
x(x − 2) = 0 lub (x + 2)(x − 4) = 0
x1 = 0, x2 = 2, x3 = −2, x4 = 4
10 paź 17:35
Bogdan:
Coś za dużo minusów się wpisało, powtarzam ostatnie zapisy.
(x − 1 + 1)(x − 1 − 1) = 0 lub (x − 1 + 3)(x − 1 − 3) = 0
x(x − 2) = 0 lub (x + 2)(x − 4) = 0
x1 = 0, x2 = 2, x3 = −2, x4 = 4
10 paź 17:36
N.: Odp. to x3 = −2 i x4 = 4.
Bo podstawione pod to f(x) = |(1 − x)2 − 5| = |25 − 5| = 20 ≠ 4
równają się wynikowi, 4ce.

Dzięki!
10 paź 17:43
Bogdan:
f(x) = l(1 − x)2 − 5l.
f(0) = |1 − 5| = |−4| = 4
f(2) = |(1 − 2)2 − 5| = |1 − 5| = 4
f(−2) = |(1 + 2)2 − 5| = |9 − 5| = 4
f(4) = |(1 − 4)2 − 5| = |9 − 5| = 4
10 paź 17:59