zadania txt z zastosowaniem równań i nierówności
Katrin:
Co ja rObię źle
Oblicz długość boków trójkąta prostokątnego wiedząc, żę długości boków przyprostokątnych różnią
się o 7cm, a jego pole wynosi 30cm
2
Korzystam z wzoru P=
12ah
Gdy podstawiam wartości wychodzi mi równanie kwadratowe.Obliczma delte...jednak ona wychodzi mi
17 i nie moge wyliczyc boków z miejsc zerowych, bo nie wyjda dokłądne.
Moze mi ktos podpowiedziec?
Długosci boków maja wyjsc 5,12,13
10 paź 13:56
Katrin: robiłam to na pare sposobów ale widac popełniam jakis błąd który nie pozwala mi dalej iść
10 paź 14:04
Bogdan:
x
2 + 7x = 60 ⇒ x
2 + 7x − 60 = 0, Δ = 49 + 240 = 289,
√Δ = 17
| | −7 − 17 | |
x = |
| < 0 sprzeczność, bo x > 0 |
| | 2 | |
lub
x + 7 = 12
c =
√25 + 144 =
√169 = 13
10 paź 14:06
tim: Metody:
x2 + (x + 7)2 = c2
x2 + x2 + 14x + 49 = c2
2x2 + 14x + 49 = c2
x(x+7)/2 = 30
x2 + 7x = 60
A.
2(x2 + 7x) + 49 = c2
x2 + 7x = 60
c2 = 169
c = 13
B.
x2 + 7x − 60 = 0
x = 5
10 paź 14:08
tim: Witaj Bogdanie.
10 paź 14:08
Bogdan:
Witaj tim
10 paź 14:09
kaz: Δ=289→√Δ=17
x1=−12
x2=5
rozwiązaniem jest x2
trzeci bok z tw. Pitagorasa
10 paź 14:09
Katrin: Ooo to byłO takie proste..i tak zepsułam to zadnie dziękuję Wam bardzo !
10 paź 14:13