wyznacz promień podstawy stożka
aga: proszę o pomoc:
metalową kulę o promieniu R=3 przetopiono na stożek. Tworząca stożka jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem α, takim że sinus α= √5/5. Wyznacz promień podstawy tego
stożka.
7 paź 21:44
Kicia:
r = 2R = 6
7 paź 22:29
aga: a czy można dokładniej

? bo sam wynik nic nie mówi, a chcę to zrozumieć...
8 paź 13:09
Dorota: Skoro masz podany promień kuli to można łatwo policzyć jej objętość,
a skoro przetopiono jedno w drugie

to objętość stożka jest taka sama
8 paź 13:24
Dorota:

ale krzywe mi wyszło

wzór na objętość stożka Vs=
13πr
3H
gdzie r − to promień podstawy
a H− to wysokość stożka
znamy sinα=
√55 sinα=
Hl
podstawiamy i korzystając ze wzoru na tworzącą l=
√H2+r2 oraz wzoru na objętość ( bo
przecież ją znamy) rozwiązując układ równań wyliczysz co potrzebujesz
8 paź 13:40
aga: dziękuję
8 paź 13:56