Pomuszcie Mi
Sandra:): Jest 100 osób którzy się witają.
Ile jest uścisków dłoni

?
8 paź 20:50
8 paź 20:54
Sandra:): nie o taki wynik mi chodzi
8 paź 21:25
duduś:
| | 100! | | 98!*99*100 | | 99*100 | |
= |
| = |
| = |
| = 99*50 =......
|
| | 2!*98! | | 1*2*98! | | 2 | |
skoro nie znasz kombinatoryki )
to można też tak :
z wykorzystaniem wartości funkcji kwadratowej:
n −−− ilość osób , n = 100
n −1 −−− (bo osoba nie wita się sama ze sobą )
dzielone na 2 −−− bo dwa razy nie witają się te same osoby
| | n*( n−1) | | 100*( 100−1) | |
f(n) = |
| = |
| = 50*99=........ |
| | 2 | | 2 | |
8 paź 21:52