matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
Daria:
Zad 1
64
wiedząc, że log o podstawie 4 z a = 3 log4 a= 3 oblicz log4
√
a
Zad 2 wiedząc, że log2 7=k oblicz log2 14 Zad 3 dane log12 2= a szukane: log6 16 kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Pomoże ktoś?
9 paź 20:25
duduś:
2) log
2
14 = log
2
(2*7)= log
2
2 + log
2
7 = 1 +k
log
12
16
4log
12
2
3) log
6
16 =
=
=
log
12
6
log
12
(
12
2
)
4a
4a
=
=
log
12
12 − log
12
2
1 − a
założenie : a≠ −1
9 paź 20:33
duduś:
1) też pomogę : założenie a >0 = log
4
64 − log
4
√
a
= log
4
4
3
− log
4
a
1/2
= 3log
4
4−
1
2
log
4
a =....... dokończ teraz sama ....
9 paź 20:37