Zastosowaie układów równań pierwszego stopnia z dwiema niewiadomymi w zadaniaach
Fajny: W pewnej liczbie dwucyfrowej suma cyfr dziesiątek i połowy cyfry jedności wynosi 6. Wyznacz tę
liczbę, jeżeli wiadomo, że suma tej liczby i liczby o przestawionych cyfr jest równa 110.
Proszę o rozwiązanie
8 paź 18:58
Fajny: Pomóżcie proszę bo nie rozumiem
8 paź 19:23
KarolP: x+0,5y=6
10x+y+10y+x=110
rozw. ten układ
8 paź 19:26
KarolP: każdą liczbę dwucyfrową [xy] możemy zapisać 10*x+y np.54=5*10+4
8 paź 19:28
Fajny: dzięki :


:
8 paź 19:46