Zastosowaie układów równań pierwszego stopnia z dwiema niewiadomymi w zadaniaach
Fajny: Stosunek cyfr jedności do cyfr dziesiątek w pewnej liczbie dwucyfrowej jest równa 3:1. Wyznacz
tę liczbę, jeśli wiadomo, że różnica liczby i przestawionych cyfrach i podwojonej początkowej
wynosi 10
Proszę o zrobienie
8 paź 19:02
Fajny: Pomóżcie proszę bo ie rozumiem
8 paź 19:23
duduś:
x −−− cyfra jedności
y −−− cyfra dziesiątek x, y = {1,2,3, ........ ,9}
10x + y −−− liczba dwucyfrowa
10y +x −−− " " " " o przestawionych cyfrach
rozwiąż układ równań:
i 10y − x − 2( 10x +y) = 10 => −19x +8y = 10
y = 3x
i −19 x +8y = 10
teraz dokończ .....
odp: x = 2 y = 6 to szukaną liczbą jest ;
26
8 paź 19:32
KarolP: analogicznie do poprzedniego
10y+x−2*(10x+y)=10
rozw. ten ukł.
8 paź 19:33
Fajny: dzięki :


:
8 paź 19:46