wartość bezwzględna
ella : | 4 − √7 | − | 1 − 3√7 | =
24 maj 13:29
Basia: Pomagam
24 maj 13:32
tim: √7 to około 2,6 więc 4 − √7 będzie dodatnie (opuszczamy).
drugie równanie zaś będzie ujemne (więc opuszczając zmieniamy znaki)
4 − √7 − (− 1 + 3√7) = ...
24 maj 13:32
tim: Ok. Sory, że nie napisałem

.. Zresztą ja idę już, więc nie przeszkadzam. Do wieczora.
24 maj 13:32
Basia:
4<7<9
√4<√7<√9
2<√7<3
√7<3 /*(−1)
−√7>−3 /+4
4−√7>−3+4
4−√7>1 ⇒ 4−√7>0 ⇒ |4−√7|=4−√7
√7>2 /*(−3)
−3√7<−6 /+1
1−3√7<−6+1
1−3√7<−5 ⇒ 1−3√7<0 ⇒ |1−3√7|=−(1−3√7) = −1+3√7
|4−√7|−|1−3√7| =
4−√7−(−1+3√7) =
4−√7+1−3√7=
5−4√7
24 maj 13:36
ella : Dziękuje
24 maj 13:42
Ludzie pomóżcie : Tim jesteś jeszcze może

bo potrzebuje pomocy w zadaniu
24 maj 14:00
aha: tak
8 paź 17:21