duduś:

100*k + 28= k*102 => 2k = 28 => k= 14
bo: 100*14 + 28 = 1428 i 102*14 = 1428
ponieważ 2k −−− liczba parzysta
więc liczba dopisana musi być :
parzystą , dwucyfrową i dwa razy większą od k
np: dla k = 36 liczba dopisana to: 72
spr: 3672 = 36 *102= 3672
lub dla k = 45 liczba dopisana to: 90
bo: 4590 = 45*102 = 4590
zatem takimi liczbami dwucyfrowymi dopisanymi mągą być :
liczby
parzyste z przedziału ; p€ < 10, 98 >
bo 2k = p , gdzie p −−− liczba dopisana dwucyfrowa
to: k =
p2
dla p = 10 to k = 5
czyli 510 = 5*102 = 510
dla p = 98 k = 49
czyli: 4998 = 49*102 = 4998