matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo malinaa18: mógłby ktoś mi napisać mi pare zadanek z prawdopodobieństwa wiem są na internecie ale trochę ich już robiłam a i tak chyba tego nie czaje do konca
7 paź 19:43
anulk@: 1)na lawce zasiadzie 8 osob− 5 chlopcow i 4 dziewczynki. oblicz prawdopodobienstwo ze wszyscy chlopcy beda siedziec obok siebie i wszystkie dziewczynki obok siebie 2) w windzie zatrzymujacej sie na 7 pietrach jedzie 6 osob oblicz prawdopod. ze: a) kazda osoba wysiadzie na innym pietrze b) nike nie wysiadzie na 6 i 7 pietrze 3)w wypozyczalni samochodow jest 15 samochodow tej samej marki. 3 samochody sa granatowe, 4 srebrne a reszta to czerwone. na ile sposobow mozna wybrac samochody, jesli wszystkie wybrane samochody maja byc: a) w roznych kolorach b)w tym samym kolorze zycze milego i owocnego liczenia
7 paź 21:29
malinaa18: mogłabyś mi powiedzieć jak zrobić drugie napewno trzeba obliczyć na ile sposobów 6 osobow wysiadze z osrod 7 pieterto jest 5040 ale co dalej
7 paź 22:28
anulk@: 2 a) 7! bo 1 os. ma do wyboru 7 pieter, druga 6, 3 os 5 itd b) 56 bo wszystkie osoby moga wysiasc na tym samym pietrze bo nie jest okreslone na ktorym maja wysiasc czyli kazda z osob ma 5 pieter do wyboru bo na 2 nie mozna wysiasc
8 paź 18:58