pomocy graniastosluppp...
ola: w graniastoslupie prawidlowym trojkatnym pole powierzchni calkowitej jast dwa razy wieksze od
suy pol obu podstaw tego graniastoslupa . Onlicz cosinus kata , jaki tworzy przekatna sciany
bocznej z krawedzia boczna tego graniastoslupa
9 paź 19:25
Bogdan:

| | 1 | |
PC = 2 * 2PP ⇒ 2PP + PB = 4PP ⇒ PB = 2PP ⇒ 3ab = 2 * |
| a2√3 |
| | 4 | |
| | b | | √3 | | √3 | |
6b = a√3 ⇒ |
| = |
| ⇒ ctgα = |
| |
| | a | | 6 | | 6 | |
Teraz wystarczy przejść od ctgα do cosα, ale to już jest proste.
9 paź 22:47