matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
Pomocy:
Rozłóż wielomian na czynniki. a) x
5
+10x
4
+x
3
+10x
2
b) 3x
4
−7x
3
+3x
2
−7x c)x
2
+3x
5
+2x
4
+6x
3
8 paź 17:06
anet:
a) x
5
+10x
4
+x
3
+10x
2
= (x
5
+10x
4
)+(x
3
+10x
2
) = x
4
(x+10)+x
2
(x+10)=(x
4
+x
2
)(x+10)
8 paź 17:53