Oblicz promień i objętość kuli
nick: Oblicz promień i objętość kuli wpisanej w sześcian,
jeżeli długość przekątnej sześcianu jest równa 6 cm
8 paź 12:40
Bogdan:

a − długość krawędzi sześcianu.
d − długość przekątnej sześcianu
d = a
√3
Oblicz długość a, potem r.
8 paź 13:06
Dorota: wszystkie potrzebne wzory i rysunki są na stronie dotyczącej geometrii w przestrzeni − to
proste zadanie , wystarczy tylko podstawić do wzoru
Promień kuli wpisanej w sześcian to połowa długości boku sześcianu, wzór na przekątną sześcianu
wygląda tak
d=a
√3
skoro mamy podane d=6 to a łatwo wyliczyć,
R kuli to
12a − a wzór na objętość kuli też powinna być Ci znana

życzę powodzenia
8 paź 13:15
Dorota: oj Bogdan podajesz rozwiązania na tacy
8 paź 13:16
Bogdan:
Dzień dobry
Doroto. Nie podałem przecież obliczeń, podałem dokładnie to samo, co
Ty podałaś, a więc wzór na d, potem oznaczenia, które również użyłaś, napisałem: "oblicz
| | a | |
a", a Ty: "skoro mamy podane d=6 to a łatwo wyliczyć", z mojego rysunku widać, że r = |
| , |
| | 2 | |
u Ciebie jest informacja: "r to
12a, wzoru na objętość też nie podałem.
Więc gdzie jest ta taca u mnie ?
8 paź 13:34
Dorota: faktycznie − chyba mnie ten piękny rysunek zmylił

pozdrawiam
8 paź 13:54
Bogdan:
8 paź 13:55
Dorota: Bogdanie a możesz zerknąć na niższe zadanie
pigi ? nie jestem pewna co do
rozwiązania. Jestem w pracy ( nie wiem co na to szef)

i jak coś rozwiązuję to ciągle mi
przerywają, więc podejrzewam,że się mocno zakręciłam w tym zadaniu − chodzi o trapez z
podanymi kątami.
8 paź 14:22