matematykaszkolna.pl
Oblicz promień i objętość kuli nick: Oblicz promień i objętość kuli wpisanej w sześcian, jeżeli długość przekątnej sześcianu jest równa 6 cm
8 paź 12:40
Bogdan: rysunek a − długość krawędzi sześcianu. d − długość przekątnej sześcianu d = a3 Oblicz długość a, potem r.
8 paź 13:06
Dorota: wszystkie potrzebne wzory i rysunki są na stronie dotyczącej geometrii w przestrzeni − to proste zadanie , wystarczy tylko podstawić do wzoru Promień kuli wpisanej w sześcian to połowa długości boku sześcianu, wzór na przekątną sześcianu wygląda tak d=a 3 skoro mamy podane d=6 to a łatwo wyliczyć, R kuli to 12a − a wzór na objętość kuli też powinna być Ci znanaemotka życzę powodzenia
8 paź 13:15
Dorota: oj Bogdan podajesz rozwiązania na tacy
8 paź 13:16
Bogdan: Dzień dobry Doroto. Nie podałem przecież obliczeń, podałem dokładnie to samo, co Ty podałaś, a więc wzór na d, potem oznaczenia, które również użyłaś, napisałem: "oblicz
 a 
a", a Ty: "skoro mamy podane d=6 to a łatwo wyliczyć", z mojego rysunku widać, że r =

,
 2 
u Ciebie jest informacja: "r to 12a, wzoru na objętość też nie podałem. Więc gdzie jest ta taca u mnie ?
8 paź 13:34
Dorota: faktycznie − chyba mnie ten piękny rysunek zmyliłemotka pozdrawiam
8 paź 13:54
Bogdan: emotka
8 paź 13:55
Dorota: Bogdanie a możesz zerknąć na niższe zadanie pigi ? nie jestem pewna co do rozwiązania. Jestem w pracy ( nie wiem co na to szef) i jak coś rozwiązuję to ciągle mi przerywają, więc podejrzewam,że się mocno zakręciłam w tym zadaniu − chodzi o trapez z podanymi kątami.
8 paź 14:22