zad
Krysia: wysokosc trojkata jest o 6 cm dłuższa od boku, do którego została poprowadzona. Oblicz długość
tego boku, jeśli pole trójkąta wynosi 140cm2.
9 paź 21:53
AROB: pomogę
9 paź 21:55
Krysia: dzieki
9 paź 21:58
duduś:
a= 14 cm , h= 20 cm
9 paź 22:02
AROB: Witaj Krysiu.
Na podst. treści : h = a + 6
Zatem po podstawieniu mamy:
a(a + 6) = 280
a
2 + 6a − 280 = 0 ⇒ Δ= 1156,
√Δ = 34
a
1 = 14 , a
2 = −20 − odrzucamy, sprzeczne z treścią
Odp.
a = 14 cm
9 paź 22:02
Krysia: dzieki
9 paź 22:05
AROB:
9 paź 22:06