macierze
damian: Czy mógłby mi ktoś pomóc przy macierzy?
Mam taką macierz:
A x AT
AT =| 3 −1 2 2 |
| −1 2 3 0 |
Czy mógłby mi ktoś opisać jak się to po kolei robi i rozpisać ten przykład?
Wiem ,że można wyciągnąć coś przed nawias ale za bardzo nic mi tu nie pasuje.
Próbowałem tez doprowadzić jakiś wiersz do liczb (0,1) ale też mi się to nie udało.
Bardzo proszę o pomoc
8 paź 20:50
AS: Co tu jest grane?
Brak macierzy A.Nie powiedziano o jakie działania chodzi.
Proszę precyzować czynności,jasnowidzami nie jesteśmy.
8 paź 20:57
damian: Napisałem ,że chodzi o działanie AxAT (mnożenie)
Mamy podane AT i trzeba teraz je transponować w A i pomnożyć i wykonać całą resztę.
AT =| 3 −1 2 2 |
| −1 2 3 0 |
8 paź 21:03
Dorota: transponowanie to zamiana kolumn z wierszami
czyli
A=I3 −1I
I−1 2I
I2 3 I
I2 0 I
mamy 4 wiersze i 2 kolumny
8 paź 21:14
damian: Tak to akurat wiem

Tylko jak to teraz wymnożyć?
Z Ax A
T wyjdzie:
|10 −5 3 6 |
| −5 5 4 −2 |
|3 4 13 4 |
|6 −2 4 4 |
I teraz nie wiem jak to wymnożyć tak aby dało mi to jedną liczbę w wyniku
8 paź 21:33
AS:
Macierz transponowaną tworzy się zamieniając wiersze na kolumny
A = | 3 −1| AT = | 3 −1 2 2|
| −1 2| | −1 2 3 0|
| 2 3|
| 2 0|
Mnożyć macierze można tylko wtedy gdy liczba wierszy jednej macierzy
jest równa liczbie kolumn drugiej macierzy.
A*AT = |3*3 + (−1)*(−1) 3*(−1) + (−1)*2 3*2 + (−1)*3 3*2 + (−1)*0 |
| (−1)*3 + 2*(−1) (−1)*(−1) + 2*2 (−1)*2 + 2*3 (−1)*2 + 2*0|
| 2*3 + 3*(−1) 2*(−1) + 3*2 2*2 + 3*3 2*2 + 3*0 |
| 2*3 + (−1)*0 2*(−1) + 0*2 2*2 + 3*0 2*2 + 0*0| =
| 10 −5 3 6 |
| −5 5 4 −2 |
| 3 4 13 4 |
| 6 −2 4 4|
Proszę sprawdzić swe umiejętności na podanym przykładzie
| 2 1 4| |4 1 0| |18 18 14 |
A = | 4 0 2| B = | 2 4 2| A*B = | 20 10 6 |
| 3 2 4| | 2 3 3| |24 23 16|
Proszę sprawdzić posty w niższej części tam podawałem szereg informacji
na temat wyznaczników − mogą się przydać.
8 paź 21:38
AS: Kochany − trochę się chyba pomyliło.
Tablica zostanie zawsze tablicą,myślisz chyba o wyznaczniku macierzy
wtedy otrzymasz jedną liczbę.
8 paź 21:41
Dorota: nie będę chyba potrafiła ładnie napisać jak to pomnożyć
przy mnożeniu macierzy musi być spełniony warunek,że ilość kolumn macierzy pierwszej musi się
równać ilości kolumn macierzy drugiej
tutaj jest to spełnione
A*AT = I3 −1 I I 3*3 +3*(−1) 1*3+(−1)*(−1) I I 6 4 I
I−1 2 I I3 −1 2 2 I I(−1)*(−1)+(−1)*2 2*(−1)+2*2 I = I −1 2 I
I 2 3 I I−1 2 3 0 I= I2*2+2*3 3*2+3*3 I I10 15 I
I 2 0 I I2*2+2*0 0*2+0*0 i I4 0 I
8 paź 21:43
damian: Właśnie chodziło mi o ten jeden wynik, wymnożyć macierz umiem tak jak napisałem Ci wyżej.
Niestety tylko nie wiem co zrobić aby ten 1 wynik otrzymać.
8 paź 21:45
Dorota: Mój błąd − zupełnie bez sensu to wyliczyłam −SORRY
8 paź 21:46
damian: Nic się przecież nie stało

A nie wiesz może jak mam to dalej wyliczyć aby mi to dało jedną
liczbę?
Wiem ,że muszę w jakiś sposób zmniejszyć liczby w kolumnach bądź w wierszach tak aby dały mi
liczby zerowe lub 1 w tym wierszu bądź kolumnie. A dalej mam to również w jakiś sposób
"pchnąć" dalej tak aby ten jeden wynik otrzymać.
8 paź 21:51
damian: Czy mógłby mi ktoś w tym pomóc?
8 paź 22:34
AS: Zajrzyj na stronę
21947
9 paź 09:00
damian: Nic mi to jednak nie dało. Czy mógłby mi ktoś to rozwiązać tlumacząc poszczególne etapy? Z góry
bardzo dziękuję
9 paź 11:23
szymon: βα∊∊∊∊∊⊂
19 gru 13:28