oblicz wysokosc stozka
Goska : Oblicz objetosc stozka powstalego w wyniku obrotu:
trojkata rownobocznego o boku 4 cm wokol wysokosci
8 paź 20:31
Ryuuk:

a − bok trójkąta = 4cm (połowa odcinka to jest r)
h − wysokość trójkąta, a zarazem stożka
wzór na wysokość trójkąta równobocznego:
h = 2
√3
8 paź 20:43
Goska : mam jeszcze jedno zaanko tego typu i potrzebuje pomocy

oblicz objetosc stozka powstalego w wyniku obrotu
trojkata rownoramiennego o podstawie 8 cm i ramieniu 12 cm wokol wysokosci poprowadzonej do
postawy
8 paź 20:50
Czarnetka:

r=2
h liczymy ze wzoru h=a√3/2 (albo z tw. Pitagorasa)
h=2√3
podstawiamy do wzoru:
V=1/3*π*r
2*h
V=1/3*π*2
2*2√3
V=8√3π/3
Jak się gdzieś pomyliłam to krzyczcie..
8 paź 20:54
Goska : nie czaje do konca tego zadania zapisz mi jeszcze raz

albo wytlumacz bo nadal nie czajee
8 paź 20:56
Ryuuk: czego nie kumasz

Czarnetka dobrze jest
8 paź 20:57
Goska : no bo w odpowiedziach inaczej pisze i wogole nie czaje skad sie wzielo jako r=2
8 paź 20:59
Czarnetka: to drugie to:
122−42=h2
h=2√33
r=4
V=1/3*π*r2*h
V=1/3*π*42*2√33
V=32√33/3
jakoś tak.
8 paź 21:01
Ryuuk: Czrnetka r = 2 a nie 4 połowa boku a nie cały bok
8 paź 21:03
Czarnetka: to r=2 wzięło się podziału podstawy trójkąta na dwa..( 4/2=2) gdy rysujesz wysokość to dzieli
ona
podstawę na dwie równe części.
8 paź 21:03
Ryuuk: ile masz w odpowiedziach
8 paź 21:03
Czarnetka: Ryuuk..to to drugie..to pierwsze jest wyżej.
8 paź 21:04
Goska : ale mi chodzi wlasnie o ten drugi czyli trojkat rownoramienny nie rownoboczny i wtedy w tym 2
mam 128 pierwiastek 2 pi er podzielone przez 3
a to z trojkatem rownobocznym juz zrobnilam i sie zgadza
8 paź 21:05
Czarnetka: ach...ale gafa

dodawać nie potrafię..
8 paź 21:06
Ryuuk: Aha

Mój błąd

Zazwyczaj każde zadanie to inny temat, ale cóż

sprawdzę i to
8 paź 21:07
Ryuuk: zdarza się
8 paź 21:07
Goska : hehe no nic sie nie stalo wiec jak to wkoncu bedzie bo sie pogubilam
8 paź 21:08
8 paź 21:10
Czarnetka: 122−42=h2
h2=128
h=8√2
r=4
V=1/3*π*r2*h
V=1/3*π*42*8√2
V=128√2π/3
8 paź 21:12
Ryuuk: r = 4
h
2 = 12
2 − 4
2
h
2 = 144 − 16
h
2 = 128
h =
√128
h = 8
√2
8 paź 21:13
Ryuuk: jasne już i klarowne?
8 paź 21:14
Goska : tak dzieki a pomoc

a sluchajcie jest tu ktos dobry z fizy bo potrzebuje podac czym sie mierzy czas,mase,dlugosc to
chyba metrem no nie? predkosc,objetosc,tempterature,cisnienie,sile
8 paź 21:16
Czarnetka: czas − sekundy, minuty itd.
masa − gramy, kilogramy itd.
prędkość − km/h,i m/s itd.
objętość − cm3, m3 itd.
temperaturę − celsjuszach, kelwinach itd.
siłę − newtonach itd.
8 paź 21:22
Goska : a przyrzad do temperatury to termometr bo wlasnie tak myslee
a do sily silomierz
8 paź 21:27
Ryuuk: tak

8 paź 21:28
Czarnetka: tak, tak
8 paź 21:28
Goska : a do cisnienia? cisnieniomerz no nie?

D
8 paź 21:29
Ryuuk: zgadza się
8 paź 21:30
izabelka.!: tworzące stożka o długości 6√6 jest nachylona do podstawy pod kątem 45 stopni. Oblicz objętość
stożka.
1 mar 16:10
kaman: niektórzy ludzie są po prostu głupi
6 mar 23:13
karolek: wazonik w kształcie stożka o objętości 400ml wypełniono do połowy wodą. ile wody jest w
wazoniku? pomocy

!
7 sty 19:17
Monika: Oblicz wysokość stożka,którego tworząca ma długość 17cm a podstawą jest koło o polu 200,96cm
kwadratowych przyjmij PI 3,14
2)Kat rozwarcia stozka jest równy 78 stopni a jego wysokość wynosi 12cm.Oblicz promień i
tworzaca stozka(z dokładnością do 1mm )
Proszę o pomoc
5 gru 19:16