Promień kuli
Dosia: Proszę o pomoc,bądź wyjaśnienie w jaki sposób zacząć rozwiązywać to zadanie ! Proszę !
O ile procent należy zwiększyć promień kuli, aby pole jej powierzchni wzrosło o 44%?
10 paź 14:22
Iśśka xD : elo

postaram się pomóc
10 paź 14:37
Katrin: 
Dziękuję

odpowiedź ma być o 20%
10 paź 14:49
Katrin: Ale mam pytanie

! SkorO nie umiałaś obliczyc poteg to jak zrobisz zadanie z dwoma gwiazdkami
z liceum

ono jest kurcze trudne
10 paź 14:51
Iśśka xD : poszukam w siostry zeszycie ^^
10 paź 14:54
Katrin: spoko

ale raczej nie znajdziesz
10 paź 15:06
kaz: pole kuli→4πR2
układamy proporcję
4πR12−1
4πR22−1,44
4πR12*1,44=4πR22/:4π
R22=1,44R12
R2=1,2R1
1,2 to jest 120% więc trzeba promień zwiększyć o 20 %
10 paź 15:17
Katrin: DZIĘKUJĘ

!
10 paź 15:32