pochodne
piotrek:
oblicz pochodną:
nie wychodzą mi te przyklady..proszę o pomoc
10 paź 12:57
piotrek: | | −cosx | |
w drugim przykladzie wychodzi mi y'= |
| , a powinno byc bez cos w |
| | (2sinx3/2)*cosx | |
mianowniku
10 paź 13:08
piotrek: juz wiem, dlaczego tak jest.. ale pierwsze nadal mi nie wychodzi

y= (x
2 − 2)sinx +xcosx
z tym tez mam problem
10 paź 13:18
piotrek: wie ktos?
10 paź 15:37
Bogdan:
1. x∊R
| | | | 2x | | √ x2 + 1 − x* |
| | | | 2√ x2 + 1 | |
| | √ x2 + 1 | |
y' = |
| * |
| = |
| | x2 + 1 | | √ x2 + 1 | |
| | x2 + 1 − x2 | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | (x2 + 1)√x2 + 1 | | (x2 + 1)√x2 + 1 | |
10 paź 16:02
Bogdan:
y = (x2 − 2)sinx + cosx
y' = 2xsinx + (x2 − 2)cosx + cosx − xsinx = xsinx + x2cosx − 2cosx + cosx =
= x2cosx + xsinx − cosx
10 paź 16:07
piotrek: dziękuję !
10 paź 16:15