2
Tomek : oblicz miare najwiekszego kata w trojkacie o bokach 3, 5 i 7.
9 paź 22:11
Bogdan:
Skorzystaj z twierdzenia cosinusów
9 paź 22:12
Tomek : wraz mi nie wyszlo
9 paź 22:37
Bogdan:
Co nie wyszło?
9 paź 23:01
AROB: Tomku rozwiąż równanie:
7
2 = 3
2 + 5
2 − 2 * 3 *5cosα
| | 1 | | 2 | |
otrzymasz: cosα = − |
| ⇒ α = |
| π = 1200 |
| | 2 | | 3 | |
9 paź 23:08
duduś:
Na przeciw najdłuższego boku leży kąt , który ma największą miarę

zatem:
| | 32 +52 − 72 | | 1 | |
cosγ= |
| = − |
|
|
| | 2*3*5 | | 2 | |
γ= 180
− 60
o = 120
o
9 paź 23:09