Dopełnienie zbioru
andre: 1.
x={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20}
A = podzielne przez 4
B = podzielne przez 3
prosze o rospisanie i wytłumaczenie jak sie powinno to robić.
A = {4,8,12,16,20}
B = {3,6,9,12,15,18}
x = {1,2,3,...,20}
A∪B = {3,4,6,8,9,12,15,16,18,20}
A∩B = {12}
nie wiem co dalej i nie ma kto mi wytłumaczyć.
2.
A= parzyste
B= podzielne przez 3
x= {1,2,3,...,20}
4 paź 21:34
andre: Jak ktoś wie to proszę o pomoc
5 paź 18:31
Bogdan:
A = {
0, 4, 8,
12, 16, 20}, brakowało zera.
B = {
0, 3, 6, 9,
12, 15, 18}, też brakowało zera.
Wygodnie jest zaznaczyć elementy wspólne.
A∪B = {0, 4, 8, 12, 16, 20, 3, 6, 9, 15, 18}, suma zbiorów, bierzemy wszystkie elementy
jednego ze zbiorów i dokładamy nie zaznaczone elementy drugiego zbioru.
A∩B = {0, 12}, iloczyn zbiorów, część wspólna, bierzemy elementy zaznaczone.
A \ B = (4, 8, 16, 20}, różnica zbiorów, bierzemy nie zaznaczone elementy zbioru A.
B \ A = {3, 6, 9, 15, 18}, różnica zbiorów, bierzemy nie zaznaczone elementy zbioru B.
A' = {1, 2, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 17, 18, 19, 20}, dopełnienie zbioru A,
bierzemy liczby nienależące do A.
B' = {1, 2, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13, 14, 16, 17, 19, 20}, dopełnienie zbioru A, bierzemy
liczby nienależące do B.
5 paź 19:15
andre: dzięki
5 paź 19:20
agunia: czy w dopełnieniu zbioru A' powinna być liczba 20?
5 paź 19:57
Bogdan:
Pochwała dla Ciebie

, podałem, że w dopełnieniu zbioru A bierzemy liczby nienależące
do A, więc liczba 20 nie należy do A'.
Poprawiam przy okazji ostatnie zdanie, powinno być: "dopełnienie zbioru B, bierzemy liczby
nienależące do B".
5 paź 20:41
andre: dopełnienie zbioru A, bierzemy liczby nienależące do B
dopełnienie zbioru B, bierzemy liczby nienależące do A
wtedy to ma sens,może się myle?
10 paź 13:25
Bogdan:
Tak, mylisz się.
A∪A' = Ω
Definicja dopełnienia A' zbioru A⊂Ω:
x∊A' ⇔ x∊(Ω \ A), czyli w zbiorze A' są liczby, które należą do Ω i które nie należą do A.
Analogicznie w zbiorze B' są liczby, które należą do Ω i które nie należą do B.
10 paź 14:40