| 112 | ||
x= | =56⇒a=56⇒c=56 | |
| 2 |
x, y, z −−−− tworzą ciąg geom to: y2 = x*z
i x+y +z = 168
oraz: a1 = x a5 = y a20= z
to: a1 + 4r = y i a1 + 20r = z
zatem:
3a1 + 24r = 168 => a1 +8r = 56 => a 1 = 56 − 8r
i
( a1 +4r)2 = a1( a1 +20r)
( 56 − 4r)2 = ( 56 −8r)( 56 +12r)
16( 14 −r)2 = 16( 14 −2r)(14 +3r)
196 − 28r +r2 = 196 +14r − 6r2
7r2 −42r =0 => r2 −6 r =0 => r = 0 v r = 6
to a1 = 56 v a1 = 8
więc: x =56 y = 56 z = 56 lub x = 8 y = 32 z = 128
...
dudusiumożesz mi wyjaśnić krok po kroku,jak to zrobiłaś?
( 56 − 4r)2 = ( 56 −8r)( 56 +12r)
16( 14 −r)2 = 16( 14 −2r)(14 +3r)
.Jeszcze nigdy nie spotkałam się z takim
przykładem
Teraz mogę spokojnie iść
Dobranoc...