funcje i ich własności
kasia:): Magda podjęła pracę wakacyjną w drogerii.Zaproponowano jej stawkę dzienną w wys 15zł plus 1zł
20gr za każdy sprzedany kosmetyk, niezależnie od jego wartości. Magda pracowała w sklepie
przez 20 dni.
a)podaj wzór opisujący wartość jej pensji p(zł) w zależności od liczby k sprzedanych kosmetyków
i określ dziedzinę tej funcji
b)ile co najmniej kosmetyków sprzedała Magda,jeśli jej wynagrodzenie było wyższe niż 420zł?
P.S Proszę piszcie jak to liczycie
5 paź 19:42
anulk@: a) p=20*15+1,2*k
b) 420=20*15+1,2*k
420=300+1,2k
420−300=1,2k
120=1,2k /1,2
100=k
Magda sprzedała 100 kosmetykow −> jej wynagrodzenie = 420zł
jesli ma byc wieksze to dodaj jeszcze 1 kosmetyk czyli
odp 101 kosmetykow
8 paź 19:04
anulk@: a) p=20*15+1,2*k
b) 420=20*15+1,2*k
420=300+1,2k
420−300=1,2k
120=1,2k /1,2
100=k
Magda sprzedała 100 kosmetykow −> jej wynagrodzenie = 420zł
jesli ma byc wieksze to dodaj jeszcze 1 kosmetyk czyli
odp 101 kosmetykow
8 paź 19:05