matematykaszkolna.pl
prawdopodobienstwo Kuba: Witam, mam problem z zadaniami z prawdopodobienstwa. Im dalej w las tym wiecej drzew 1.W urnie jest pewna liczba bialych kul i pewna liczba czarnych kul. Razem 9 kul. ile jest kul bialych w urnie jesli wiadomo ze przy jednoczesnym losowaniu dwoch kul z tej urny proawdopodobienstwo otrzymania kul tego samego koloru jest rowne prawdopodbinstu otrzymania kul roznych kolorach. w tym zadaniu nawet nie wiem od czego zacząc 2.mamy 10 ksiazek, wsrod ktorych sa ksiazki A i B. Wkladamy je do 2 pudelek po 5ksiazek do kazdego. Oblicz prawdopodobienstwo ze wymienione ksiazki znajda sie w tym samym pudelku. bardzo prosze o pomoc i jak mozna wytlumaczenie.
10 paź 14:35
Bogdan: BIAŁE CZARNE | RAZEM n 9 − n | 9 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− A: 2 0 | lub | 2 0 2 | −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− B: 1 1 | 2 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−

nawias
9
nawias
nawias
2
nawias

|Ω| =
= 36

A − wylosowano kule jednakowych kolorów:

nawias
n
nawias
nawias
2
nawias

nawias
9−n
nawias
nawias
0
nawias

nawias
n
nawias
nawias
0
nawias

nawias
9−n
nawias
nawias
2
nawias
 n(n − 1) (9−n)(8−n) 
|A| =
*
+
*
=

* 1 + 1 *

=
     2 2 
  n(n − 1) + (9 − n)(8 − n)  
=

2 
  |A|  
Prawdopodobieństwo P(A) =

|Ω|  
B − wylosowano kule różnych kolorów:

nawias
n
nawias
nawias
1
nawias

nawias
9 − n
nawias
nawias
1
nawias

|B| =
*
= n(9 − n)

|B|  
Prawdopodobieństwo P(B) =

|Ω|  
P(A) = P(B) i n∊N+ Spróbuj dokończyć.
10 paź 15:00
Kuba: wyszlo mi ze n=6 lub n=3 moglbys mi powiedziec czy dobrze−tam jak podstawilem pod P(A)=P(B) to policzylem z Δ n1 i n2 i czy moglbys pomoc w 2zadaniu?
10 paź 16:15
Bogdan: Dobrze, jest 6 kul białych i 3 czarne lub 3 białe i 6 czarnych.
10 paź 16:24
Kuba: a pomoze ktos z tym 2 zadaniem?
10 paź 17:18