1.W urnie jest pewna liczba bialych kul i pewna liczba czarnych kul. Razem 9 kul. ile jest kul
bialych w urnie jesli wiadomo ze przy jednoczesnym losowaniu dwoch kul z tej urny
proawdopodobienstwo otrzymania kul tego samego koloru jest rowne prawdopodbinstu otrzymania
kul roznych kolorach.
w tym zadaniu nawet nie wiem od czego zacząc
2.mamy 10 ksiazek, wsrod ktorych sa ksiazki A i B. Wkladamy je do 2 pudelek po 5ksiazek do
kazdego. Oblicz prawdopodobienstwo ze wymienione ksiazki znajda sie w tym samym pudelku.
bardzo prosze o pomoc i jak mozna wytlumaczenie.
| ||||||||
|Ω| = | = 36 | |||||||
|
|
|
| n(n − 1) | (9−n)(8−n) | |||||||||||||||||||||||||||||||
|A| = | * | + | * | = | * 1 + 1 * | = | ||||||||||||||||||||||||||||||
| 2 | 2 |
| n(n − 1) + (9 − n)(8 − n) | ||
= | ||
| 2 |
| |A| | ||
Prawdopodobieństwo P(A) = | ||
| |Ω| |
|
| |||||||||||||||
|B| = | * | = n(9 − n) | ||||||||||||||
| |B| | ||
Prawdopodobieństwo P(B) = | ||
| |Ω| |