zadanie z geometri analitycznej
Klaudyynkaa: Witam wszystkich i proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Dana jest prosta y=3x−5 i punkt
P=(2;4) . Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punka P. a) równoległej do tej prostej
9 paź 19:42
slator: Skoro prosta ma być równoległa do prostej y=3x−5 to wiemy że współczynnik kierunkowy tej
prostej wynosi 3. Mając teraz wzór y=3x+b podstawiamy za x i y współrzędne punktu P. W wyniku
obliczeń wychodzi, że b=−2, czyli szukana prosta ma równanie y=3x−2.
9 paź 19:54