Wyznacz wszystkie liczby całkowite x, dla ktorych wartość wyrażenia u{x^4 - 4x^2
Help: Wyznacz wszystkie liczby całkowite x, dla ktorych wartość wyrażenia x4 − 4x2 + x +6x +2
jest liczbą całkowitą.
Z góry dziękuję.
8 paź 19:47
Help: Proszę o pomoc!
8 paź 20:19
duduś: założenie : x≠ −2
należy wykonać dzielenie:
(x
4 −4x
2 +x +6 ) : ( x +2)= x
3 −2x
2 +1
−x
4 −2x
3
−−−−−−−
= −2x
3 − 4x
2
+2x
3 +4x
2
−−−−−−−−−−−−
= = +x +6
− x − 2
−−−−−−−−
= 4 = R −−−−− reszta
więc
wyrażenie ma postać:
dla x ≠ −2 całkowitych : x
3 −2x
2 +1 −−− jest liczbą całkowitą
| | 4 | |
zatem ułamek |
| będzie liczbą całkowitą , jeżeli
|
| | x +2 | |
4 i x +2 mają wspólne dzielniki
dzielnikami 4 są : 1, −1, 2, 4, −4 ( bez −2 , bo x≠ −2 z załozenia)
więc x +2 = 1
x +2 = −1
x +2 = 2
x +2 = 4
x +2 = −4
wyznacz teraz te "x" ....... i po "zawodach"
8 paź 20:40
Help: oo no to teraz rozumiem o co tu chodziło

Dziękuje bardzo
9 paź 18:37
duduś:
9 paź 18:40
mala: x+2=−2 też trzeba uwzględnić. bo −2 nie moze byc wynikiem na samym koncu. a nigdzie nie
wychodzi z tego −2.
28 sty 17:16
doma: które są liczby całkowite:1, −5, 0,7 −6,751 2501
6 wrz 15:03