funkcja kwadratowa
hekla: zapisz wzór funkci f w postaci kanonicznej i ( o ile to możliwe) iloczynowej:
a) f(x)= 2x2 +3x −5, b)f(x)= −5x2 + 10x −5 , c) f(x)=x2 − 4x +5
punkty A=(0,5) i B=(1,12) należa do wykresu funkcji f(x)=x2 +bx+c, zapisz wzór funkcji f w
postaci:
a) ogólnej, b) kanonicznej, c) iloczynowej
9 paź 17:39
Katrin: a)
Δ=9+40
Δ=49
jesli Δ> O to istnieja 2 miejsca zerowe
x1=−3−74
x1=−114
x2=1
postac iloczynowa f(x)=2(x+114)(x−1)
9 paź 17:52
Katrin: p=−34
q=−498
postac kanoniczna f(x) = 2(x+34)−498
9 paź 17:55