matematykaszkolna.pl
wyznaczanie dziedziny funkcji abecadło: Potrzebuje pomocy, nie wiem jak to ruszyćemotka Wyznacz dziedzinę następujących funkcji: a) log2x+3(2x − 8) i b) log4−x(x2 − 1)
9 paź 10:01
Dorota: trzeba wyjść od podstaw logarytmów − logab gdzie a>0 i a≠1 b>0 czyli trzeba znaleźć te zależności w rozwiązaniu układów nierówności a) 2x+3>0 2x−8>0 z założeniem,że 2x+3≠1 tak samo drugieemotka myślę,ze sobie poradziszemotka
9 paź 11:15
Dorota: właściwie to nie jest układ nierówności, tylko trzeba by znaleźć część wspólną zbiorów rozwiązań pierwszej i drugiej nierówności, z wyłaczeniem,że 2x+3≠1
9 paź 11:16
Dorota: 2x+3>0 − dziedzina to x >−32 czyli x⊂(−32,+∞) oraz 2x+3≠1 czyli x≠−1 oraz 2x>8 czyli 2x>23 czyli x>3 ⇒x⊂(3,+∞) x spełniające te trzy warunki znajdują się w przedziale (czyli to jest dziedzina) x⊂(3,+∞)
9 paź 11:24
Bogdan: Dzień dobry. Witam Doroto. Jak nazwać wyrażenie: 2x + 3 ≠ 0. Czy jest nierówność ? Bo równością na pewno nie jest. Można je zapisać tak: 2x + 3 < 0 i 2x + 3 > 0. Jest to więc, jak widać nierówność. Określając dziedzinę podanych w zadaniach wyrażeń, rozwiązujemy układ nierówności.
9 paź 11:25
Bogdan: Poprawiam nieścisłość: 2x + 3 < 0 lub 2x + 3 > 0 (lub, nie i )
9 paź 11:32
Dorota: Dzień dobry. Bogdanie jak zwykle racja − zawęziłam pole poszukiwań. Skoro w pierwszej wyszło,że x>−32 i jednocześnie musi być różne od 1 ( ≠) nie zajmowałam się już przedziałem poniżej 1. Druga nierówność x>3 wyjaśniła mi to jednoznacznie. czyli metoda nieprecyzyjna a wynik prawidłowy?
9 paź 11:37
Bogdan: Nie analizowałem Twojego rozwiązania, chodziło mi w mojej wypowiedzi o uznanie wyrażenia 2x + 3 ≠ 0 i tego typu wyrażeń za nierówność.
9 paź 11:44
Dorota: ile to człowiek zapomniał już z tej szkoły, bardzo dziękuję za cenne radyemotka
9 paź 11:45
Bogdan: rysunek Doroto, Twoje rozwiązanie jest jak najbardziej prawidłowe, x ∊ (3, +). Proponuję stosować w takim zapisie znak , a nie znak
9 paź 11:50
Dorota: właśnie nie mogłam znaleźć odpowiedniego znaczka − dziękuję.
9 paź 11:53