Wyznacz liczbę x wiedząc że log_2(x-1)=-3
MAGIC: Wyznacz liczbę x wiedząc że log2(x−1)=−3
9 paź 23:53
duduś:
założenie : liczba logarytmowana >0
zatem: zał: x −1 >0 => x >1
log
ab = c to a
c = b
więc :
log
2( x −1) = −3 to x −1 = 2
−3
to x −1 =
18 => x = 1
18
spełnia założenie , więc jest rozwiązaniem:
sprawdzenie:
log
2( 1
18−1) = log
2 16 = −3 bo 2
−3 =
18
Dobranoc

... pora
10 paź 00:01
AROB: Zał. x−1 > 0 ⇒ x>1
Z def logarytmu mamy: x−1 = 2
−3
10 paź 00:02
duduś:
znowu ten chochlik:0
oczywiście w sprawdzeniu powinno być
log218
10 paź 00:05
AROB: No to dość na dziś,
dudusiu . Widzę, że wybierasz się

.
Zatem dobranoc
Eto i
Bogdanie. Do jutra!
10 paź 00:11
duduś:
Dobranoc
AROB ....
Jeszcze zagram w brydża z Etą .......

do jutra
10 paź 00:13
AROB: Tego się spodziewałam. Ciekawe kto wygra?
10 paź 00:18
Bogdan:
Dobranoc
10 paź 00:24